Unul dintre avocaţii din Thailanda ai presupusului traficant de arme Viktor Bout a acuzat astăzi guvernul american că a fabricat acuzaţii, pentru a consolida dosarul de extrădare, relatează AFP.
Curtea Penală din Bangkok trebuie să stabilească dacă există suficiente elemente pentru extrădarea lui Bout în SUA, unde este acuzat de terorism. Bout, fost ofiţer al forţelor aeriene sovietice, transformat în om de afaceri, a fost arestat în martie la Bangkok de poliţia thailandeză şi agenţi americani care s-au dat drept responsabili ai gherilei columbiene FARC ce încercau să cumpere arme. La audierea de marţi, avocatul Preecha Prasertsak a declarat că mandatele de arestate lansate iniţial de autorităţile americane şi thailandeze nu menţionau acuzaţia de omucidere. El a spus că autorităţile americane au modificat mandatul lor de arestare, pentru a se conforma tratatului de extrădare dintre Thailanda şi SUA. "Statele Unite au agravat acuzaţiile, spunînd că Bout a ucis un cetăţean american în Columbia, pentru că ştiau că mandatul de arestare pentru trafic de arme nu era suficient pentru o extrădare", a declarat avocatul. "Clientul meu nu a fost niciodată în America sau în Columbia. Deci nu a făcut acest lucru", a subliniat avocatul. În mai, Departamentul american al Justiţiei a reţinut patru capete de acuzare pentru Bout, care riscă închisoarea pe viaţă în SUA. Autorităţile amereicane îl acuză că a încercat să vândă arme gherilei FARC şi că a complotat pentru uciderea de cetăţeni americani. De asemenea, este acuzat de complot pentru uciderea unor responsabili şi angajaţi americani şi de complot pentru achiziţionarea de rachete antiaeriene. Bout este descris în Occident ca "negustorul morţii" pentru vânzările de arme ce i s-au atribuit în ultimii 15 ani între Africa şi America de Sud, trecând prin Afganistan, talibani şi al-Qaida.
SUSPICIUNI. Andrew Smulian, complicele traficantului de arme Viktor Bout, a fost în România pentru a încheia tranzacţii cu potenţiali cumpărători, iar autorităţile au interceptat convorbiri şi au înregistrat întâlnirile pe care acesta le-a avut în România cu doi colaboratori ai agenţiei antidrog din SUA. Smulian a stat în România aproximativ două săptămâni, timp în care a fost supravegheat permanent de ofiţerii de la crimă organizată din Poliţia de Frontieră şi de Serviciul Român de Informaţii. Nu a fost arestat pentru că serviciile secrete americane îl urmăreau pe Bout. Arestarea lui Smulian ar fi tulburat apele în sfera de influenţă şi de credibilitate a rusului Bout şi cu siguranţă acesta s-ar fi ascuns. De altfel, arestarea lui Viktor Bout trebuia să aibă loc în România, dar difuzarea, în 3 februarie, a filmului "Traficantul de arme", inspirat din viaţa lui, l-a făcut suspicios şi l-a determinat să nu mai vină ca să perfecteze tranzacţia aflată în vizorul agenţilor secreţi, potrivit unor surse judiciare de la Bucureşti. (V.A.)
Citește pe Antena3.ro