x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun BCR, pregătită să intervină pe piaţa valutară

BCR, pregătită să intervină pe piaţa valutară

de Ovidiu Ciutescu    |    16 Ian 2008   •   00:00
BCR, pregătită să intervină pe piaţa valutară

10.18 • Banca Centrală nu va ezita să intervină pe piaţa valutară în cazul în care ţinta de inflaţie propusă pentru acest an va fi în pericol, a declarat, pentru BBC, economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea.

Banca Centrală nu va ezita să intervină pe piaţa valutară în cazul în care ţinta de inflaţie propusă pentru acest an va fi în pericol, a declarat, pentru BBC, economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea.

REFLECTĂ. „Trebuie să pornim de la faptul că deprecierea recentă a leului din ultimele săptămâni nu se regăseşte şi în ţările central-europene, cum ar fi Cehia, Polonia, Ungaria. Asta înseamnă că România are o anumită problemă şi problema care ne diferenţiază faţă de acele ţări este deficitul extern, deficitul de cont curent, care este, la rândul său, reflectarea unei alte probleme mai de substanţă, mai de structură şi anume faptul că, în România, creşterea economică se bazează în special pe consum, în timp ce în ţările central-europene creşterea se bazează şi pe consum, dar şi pe export. Banca operează, în primul rând, cu rata dobânzii, iar Banca Naţională a spus că îşi păstrează opţiunea de a folosi şi alte instrumente, dacă va fi nevoie, inclusiv, intervenţii directe pe piaţa valutară, numai că bineînţeles că acestea nu vor fi preanunţate, pentru că altminteri şi-ar pierde toată eficacitatea”, a explicat Lazea. În 2007, inflaţia anuală a fost de 6,57 la sută, în condiţiile în care ţinta propusă de BNR a fost de cinci procente.

×
Subiecte în articol: magazin