x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun BEBELUŞI TOXICI ?!

BEBELUŞI TOXICI ?!

de Andrei Mihai Laslau    |    06 Sep 2007   •   00:00
BEBELUŞI TOXICI ?!

Cordonul ombilical este o legătură a mamei cu bebeluşul ei nenăscut. Prin cordon fătul primeşte toate substanţele nutritive de care are nevoie pentru a creşte. Din nefericire, există şi alt tip de substanţe ce trec prin cordonul ombilical.

Cordonul ombilical este o legătură a mamei cu bebeluşul ei nenăscut. Prin cordon fătul primeşte toate substanţele nutritive de care are nevoie pentru a creşte. Din nefericire, există şi alt tip de substanţe ce trec prin cordonul ombilical.

Ingrijorare! O investigaţie a Grupului de Lucru pentru Mediu (EWG - Enviromental Working Group) a arătat că bebeluşii sunt contaminaţi cu diverse chimicale chiar inainte de a se naşte. Cercetarea a fost publicată pe 14 iulie 2005. Cercetătorii au studiat nivelul de poluanţi şi pesticide la nivelul cordonului ombilical. Crucea Roşie a pus la dispoziţia EWG numeroase mostre de sănge din cordonul ombilical al unor bebeluşi născuşi in lunile August şi Septembrie 2004 in spitale din SUA. EWG a testat la intamplare 10 probe de sănge, descoperind 287 chimicale, printre care mercur, teflon şi pesticide. (1)

Să luăm pe rănd poluanţii descoperiţi de cercetători in cordonul ombilical şi efectul acestora.

Mercurul - Poluant provenit din termocentratele pe bază de cărbune, procese industriale diverse, produse ce conţin mercur. Se acumulează in peşte şi fructe de mare. Este toxic pentru creier.

Hidrocarburile aromatice policlice - Poluant rezultat din arderea gasolinei si gunoiului, corelat cu un risc mărit pentru diverse cancere(in special limfoame şi leucemii). Se acumuluează in lanţul alimentar.

Dibenzodioxine şi furani polibromuraţi - Poluanţi ce apar in procesele de producere şi incinerare a plasticului. Se acumuluează in lanţul alimentar. Sunt toxici pentru glandele endocrine.

Chimicale perfluorinate - Poluanţi ce apar prin degradarea unor componente ale produselor de tip Teflon, precum acidul perflourooctanic ce a fost găsit in săangele a 90% dintre americani in urma unor studii recente. Sunt contaminanţi globali ce se acumulează in mediu, fiind corelaţi cu risc de cancer şi malformaţii congenitale.

Dioxine policrorurate si furani - Poluanti ce apar in procesul de producere al PVC, decoloranţi industriali, incinerarea diverselor materiale. Persistă zeci de ani in mediu. Pot produce cancer şi sunt foarte toxici pentru glandele endocrine - sistemul hormonal.

Pesticide organice clorurate - DDT şi alte pesticide, interzise in SUA, dar cu o persistenţă de zeci de ani in mediu. Cancerul şi malformaţiile congenitale sunt printre efectele negative.

Difenil eteri polibromuraţi - Substanţe rezistente la caldură din mobilă, computere şi televizoare. Pot afecta dezvoltarea creierului şi tiroida.

Naftaline policrorurate - Conservanţi ai lemnului, uleiuri lubrifiante, produse rezultate prin arderea gunoaielor. Poate produce leziuni hepatice şi renale.

Bifenili policloruraţi - Izolatori şi lubrifianţi industriali, ce persistă zeci de ani in mediu şi sunt asociaţi cu risc crescut de cancer , dar şi cu afectarea sistemului nervos. Sunt interzişi in SUA din 1976.

Practic, viitoarea mamică trebuie să incerce să se expună căt mai puţin la substanţe nocive cunoscute şi evitabile, intrucăt oricum fătul va avea suficiente substanţe daunătoare in corp cu mult inaine de a respira pentru prima oră in această lume. Dacă ea va avea o dietă corectă, cu 5 porţii de legume şi fructe zilnic, cereale integrale, carne slabă şi uleiuri vegetale sănătoase in cantitate mică, precum cele din nuci, migdale, ulei de măsline extravirgin , atunci se asigură că bebeluşul ei va fi sănătos. Medicul care ii urmăreşte sarcina o poate ajuta să aibă alegeri nutriţionale corecte şi sănătoase.

Se ştie că femeile insărcinate sunt pofticioase. Dacă poftele inseamnă produse zaharoase, făinoase, aditivi alimentari şi alte asemenea, riscul de a avea un copil bolnav creşte semnificativ. Mămica va avea şi ea multe kilograme in plus, lucru deloc benefic după terminarea sarcinii, cand poftele dispar, dar rămăne dezastrul din oglindă. Dacă aceste pofte se traduc prin ciocolată neagră cu peste 70% cacao, migdale crude, alune de pădure, fructe proaspete congelate, totul cu măsură , fără adaos de zahăr sau frişcă, atunci se pot evita toate neajunsurile.

Mulţi cred că ceea ce mănăncă o femeie in timpul sarcinii nu influenţează negativ bebeluşul.

Se inşeală amarnic. Dacă o femeie exagerează spre exemplu cu mezelurile, precum hot-dog, salam, cărnaţi, şunci de diverse feluri, atunci copilul are un risc mărit de cancer pe creier. Consumul de hot-dog in timpul sarcinii creşte riscul de tumoră pe creier a copilului cu 33%, iar consumul de cărnaţi cu 44%, după cum arată un studiu publicat in numărul din ianuarie 2004 al jurnalului Neuroepidemiologia. (2) Cel mai probabil pericolul vine de la nitritul de sodiu, un aditiv utilizat in toate mezelurile, deoarece dă culoarea roz-roşietică tipică acestor produse. Producătorii afirmă că acest aditiv poate opri creşterea bacteriei botulinice (Clostridium botulinum) ce produce botulismul. Nitritul de sodiu se tranformă in tubul digestiv in nitrozamine cancerigene. De altfel, mezelurile sunt implicate şi in apariţia cancerelor de stomac, esofag, colon, pancreas, vezică urinară, săn şi prostată, in cazul adulţilor, după cum au arătat multiple studii publicate in ultimii ani. (3,4,5,6,7,8)

Vă daţi seama că dacă la mezeluri adăugăm fumat, alcool, zahăr, făinoase, grăsimi hidrogenate, atunci calea pe care vom merge este un drum cu sens unic - spitalul şi, ulterior, cimitirul.

In loc de concluzie. Nu putem controla aerul pe care il respirăm. Nu il putem schimba. Putem insă evita aglomeraţia şi zonele cu trafic foarte intens. Fumatul ( activ sau pasiv) poate fi evitat. Pot fi evitaţi aditivii alimentari. Se pot elimina din dietă acele alimente care fac rău, de tipul zaharoaselor şi făinoaselor (prăjituri, dulciuri rafinate, bomboane, păine albă, diverse pateuri, gogoşi). Se pot elimina margarinele, mezelurile, brănzeturile topite.

ELIMINAŢI DIN DIETĂ SUBSTANŢELE NEGATIVE ŞI CONTROLABILE. ASIGURAŢI-VĂ CĂ VEŢI AVEA UN COPIL SĂNĂTOS. MERITĂ!

Bibliografie:

1) Environmental Working Group, July 14, 2005 Body Burden — The Pollution in Newborns A benchmark investigation of industrial chemicals, pollutants and pesticides in umbilical cord blood

2) Neuroepidemiology. 2004 Jan-Apr;23(1-2):78-84.A meta-analysis of maternal cured meat consumption during pregnancy and the risk of childhood brain tumors.

3) Cancer Causes Control. 2007 Feb;18(1):41-50.Meat and dairy consumption and subsequent risk of prostate cancer in a US cohort study.

4) Cancer Causes Control. 2003 Jun;14(5):427-38.Salt intake, cured meat consumption, refrigerator use and stomach cancer incidence: a prospective cohort study (Netherlands).

5) Am J Clin Nutr. 2006 Nov;84(5):1177-83. Meat intake and bladder cancer risk in 2 prospective cohort studies.

6) Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2006 Feb;15(2):211-6.Meat consumption among Black and White men and risk of prostate cancer in the Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort.

7) Br J Cancer. 2007 Apr 10;96(7):1139-46.Meat consumption and risk of breast cancer in the UK Women's Cohort Study.

8) J Natl Cancer Inst. 2005 Oct 5;97(19):1458-65.Meat and fat intake as risk factors for pancreatic cancer: the multiethnic cohort study.

×
Subiecte în articol: magazin cancer