x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Astăzi este Ziua Internaţională a Sărutului. Opt virtuţi ale acestuia, pe care nici nu le bănuiaţi

Astăzi este Ziua Internaţională a Sărutului. Opt virtuţi ale acestuia, pe care nici nu le bănuiaţi

06 Iul 2014   •   14:09
Astăzi este Ziua Internaţională a Sărutului. Opt virtuţi ale acestuia, pe care nici nu le bănuiaţi

Că este french kiss sau doar o simplă alipire de buze, tandru sau plin de pasiune, ce mai contează? Cu toţii iubim sărutul, şi, chiar dacă acesta nu are aceeaşi semnificaţie în cele patru colţuri ale planetei, el este, în general, o marcă a afecţiunii sau a iubirii.

Dacă vă imaginaţi că sărutând pe cineva nu faceţi decât să-i daţi o dovadă de iubire, vă înşelaţi! Sărutul are o groază de virtuţi, atât pentru sănătate, cât şi pentru starea generală de bine. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Sărutului, am decis să vă prezentăm câteva dintre virtuţile, dar şi aspectele sale inedite.

Poate nu vă imaginaţi, dar sărutul este bun pentru...dantură. În timpul sărutului producem salivă, care poate curăţa o parte dintre bacteriile care sunt pe dinţi. Potrivit unui specialist american în medicina dentară, Mathew Messina, citat de WebMD, această producţie de salivă poate distruge placa dentară, scrie Huffington Post France.

O informaţie confirmată şi de colegul său de breaslă Jeff Golub-Evans, pentru Glamour: ”Saliva este un lubrifiant natural, care alunecă pe placă şi o elimină”. Ar fi totuşi bine să nu vă gândiţi prea mult la beneficiile dentare când vă sărutaţi! 

Sărutul permite arderea caloriilor. Studiile au arătat că aproape toţi muşchii sunt puşi în mişcare atunci când doi oameni se sărută. Un sărut care durează un minut poate arde chiar 26 de calorii.

O altă virtute importantă: sărutul întăreşte apărarea imunitară şi are un efect calmant pentru durere. Aşa se explică de ce atunci când mamele le spun copiilor lor când se rănesc că îi sărută ca să le treacă durerea, aceasta pare că începe să dispară după ce acţiunea are loc.
Sărutul reduce stresul. Primăvara este sezonul iubirilor, dar şi cel al alergiilor. Tocmai bine, pentru un studiu japonez susţine că persoanele care se sărută au un nivel mai scăzut de lgE, care este o proteina care declanşează agasantele simptone ale alergiilor: nas care curge, gât iritat, ochi care lăcrimează...

Numai că respectivii japonezi s-au sărutat timp de 30 de minute pentru a trage concluziile respective, din studiu. Acum ştiţi ce aveţi de făcut!
Într-o viaţă, normal se estimează că primim 25.000 de săruturi. O persoană obişnuită petrece aproximativ 14 zile din întreaga viaţă sărutându-se. Iar cel mai lung sărut din lume a durat 17 zile şi 10 ore jumătate, şi s-a petrecut în 1984, în Chicago.

Sărutul stârneşte plăcerea sexuală. Iar sexul, se ştie, e bun pentru sănătate. Căci poate spori prezenţa anumitor anticorpi, lupta contra depresiei, te menţine tânăr şi îmbunătăţeşte sistemul imunitar.

Potrivit unui studiu german citat de CNN, bărbaţii care îşi sărută partenera înainte de a merge la muncă sunt cei care câştigă mai mult. Andrea Demirjian, autoarea unei cărţi despre săruturi, dă o explicaţie: ”Dacă pleacă fericit de acasă, omul este mai productiv la muncă, pentru că nu se simte perturbat emoţional. Şi deci va putea câştiga mai bine. Sărutul are legătură mare cu încrederea în sine, sentimentul de a fi iubit şi conectat”.

Oricum, creierul nostru are neuroni specializaţi să localizeze o pereche de buze, chiar şi pe întuneric! Probabil pentru că omul este programat să primească fericire. Iar sărutul pur şi simplu te face fericit. Eliberând serotonină, dopamină şi oxitocină, sărutul este un mijloc real de mulţumire sufletească.

Oxitocina este hormonul iubirii, iar cu cât nivelul său este mai ridicat, cu atât ne putem iubi mai mult. De aceea oamenii care se sărută în mod regulat sunt mai susceptibili de a fi într-o relaţie serioasă. Sărutul activează în creierul nostru aceleaşi zone ca şi cele ale dependenţei şi recompensei.

În încheiere, aflaţi că 37% dintre bărbaţi ţin ochii deschişi în timpul unui sărut, în timp ce 97% dintre femei îi ţin închişi.

×
Subiecte în articol: sarut