x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Berlin/ Pelicula „O zi bună de plajă”, premiată cu Ursul de Aur

Berlin/ Pelicula „O zi bună de plajă”, premiată cu Ursul de Aur

de Ovidiu Ciutescu    |    13 Feb 2008   •   00:00
Berlin/ Pelicula „O zi bună de plajă”, premiată cu Ursul de Aur

12:24 • Filmul românesc „O zi bună de plajă” de Bogdan Mustaţă a primit marţi cel mai important premiu pentru scurtmetraj al celei de-a 58-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin, Ursul de Aur, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Filmul românesc „O zi bună de plajă” de Bogdan Mustaţă a primit marţi cel mai important premiu pentru scurtmetraj al celei de-a 58-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin, Ursul de Aur, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

PREMIU. Filmul de 10 minute, realizat după un scenariu de Cătălin Mitulescu, îi are în centru pe trei puşti delincvenţi care sechestrează un şofer de dubă şi o prostituată şi-i duc pe o plajă. Actorii au fost luaţi dintr-o închisoare de minori şi respectiv din centre de plasament din Bucureşti. Preproducţia a început în martie 2007, iar filmările au avut loc în iunie, pe litoral, şi au durat cinci zile. Scenariul a fost respins la concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei în 2005, dar a primit finanţare în sesiunea din 2006. Juriul competiţiei de scurtmetraje de la Berlinală, din care fac parte producătoarea Ada Solomon din România, actorul şi regizorul francez Marc Barbé şi tânăra actriţă germană Laura Tonke, au ales filmul lui Mustaţă din 11 care au concurat pentru Ursul de Aur şi Ursul de Argint, alese la rândul lor din 29 de scurtmetraje înscrise în festival. Printre cele 29 s-a numărat şi un alt film românesc, „Târziu” de Paul Negoescu, care nu a fost însă eligibil pentru premiu.„O zi bună de plajă” „ridică mai degrabă probleme decât să aducă soluţii”, într-un mod foarte precis şi impredictibil, se arată în motivaţia juriului festivalului. „Considerăm că este una dintre cele mai preţioase calităţi ca un film să rămână cu tine şi după ce genericul s-a sfârşit.” Ursul de Argint a fost acordat scurtmetrajului „Udedh bun” al regizorului indian Siddharth Sinha, premiul UIP a revenit peliculei „Frankie” de Darren Thornton din Irlanda iar DAAD Short Film Prize, filmului „B teme” de Olga Popova din Rusia. Juriul a mai acordat două menţiuni soeciale, pentru „Superfície” de Rui Xavier şi scurtmetrajul de animaţie „RGB XYZ” de David OReilly.

×
Subiecte în articol: magazin