x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Berlin si Stalingrad - Doua mari infruntari armate

Berlin si Stalingrad - Doua mari infruntari armate

de Sebastian S. Eduard    |    06 Ian 2006   •   00:00
Berlin si Stalingrad - Doua mari infruntari armate

Editura Rao editeaza doua lucrari de exceptie ale americanului Anthony Beevor: "Berlin - caderea" si "Stalingrad". O recomandare despre autor: este castigator al Premiului Samuel Johnson pentru nonfictiune, al Premiului Wolfeson pentru istorie si al Premiului Hawthornden.

CARTE
Editura Rao editeaza doua lucrari de exceptie ale americanului Anthony Beevor: "Berlin - caderea" si "Stalingrad". O recomandare despre autor: este castigator al Premiului Samuel Johnson pentru nonfictiune, al Premiului Wolfeson pentru istorie si al Premiului Hawthornden.

STALINGRAD. Aceasta abordare clasica a evenimentelor cunoscute drept "punctul de cotitura" al celui de-al doilea razboi mondial a devenit un best-seller international. "Stalingradul lui Antony Beevor este o remarcabila repovestire a unei saga. Beevor imbina felul in care soldatul intelege realitatile razboiului cu tehnicile narative ale romancierului... Este o carte care permite cititorului sa priveasca de aproape o batalie", scrie cotidianul Sunday Telegraph, iar The Guardian spune: "M-am simtit ca si cum as fi citit un roman istoric clasic de proportiile epopeii «Razboi si pace»". Nici cotidianul Daily Telegraph nu conteneste cu laudele si o numeste "cartea anului".

BERLIN. In 28 de capitole si peste 600 de pagini sunt descrise apoi luptele care au dus la caderea Berlinului. De la Craciunul din 1944, insangerat de necontenitele bombardamente, pana la sinuciderea lui Hitler si capitularea de la 8 mai 1945. "Anthony Beevor relateaza cu detalii sfasietoare si cu formidabil talent literar agonia celui de-al Treilea Reich in fata atacurilor violente ale Armatei Rosii", scrie cronicarul lui The Independent, iar Spectator subliniaza: "Aceasta extraordinara lucrare ne face sa simtim haosul si frica de parca fiecare picatura de sange ar fi a noastra. Este mai mult decat o abordare umana; este frumos scrisa, bine documentata si nu se lasa din mana". "Beevor combina cu deosebit talent derularile strategice si extraordinarele experiente individuale", scrie si Observer. "O relatare irezistibila a unor evenimente atat de teribile, incat au inca putere ca, la o jumatate de secol, sa ne infricoseze si sa ne uimeasca."

SEMNALE EDITORIALE

Istoria nebuniei in epoca clasica

Editura Humanitas. Michel Foucault a lasat o opera vasta si provocatoare, ordonata de cateva teme esentiale pentru societatea modena: nebunia, delincventa si institutiile corespunzatoare, sexualitatea, "arheologia" cunoasterii. Influenta lui intelectuala a fost comparata cu aceea a unui Kant sau Nietzsche. In ciuda titlului, cartea nu e o istorie a nebuniei in secolele XVII-XVIII. Problema centrala a lucrarii e aparitia a ceea ce autorul numeste "practicile" - mai mult sau mai putin rationalizate, regularizate, constiente - care deseneaza conturul modern al nebuniei: discursul psihiatriei, nasterea azilului, institutionalizarea alienatilor...

Comisarul

Editura Lucman. Admiratorii romanelor de razboi semnate Sven Hassel pot incerca volumul "Comisarul". Autorul romanelor "Gestapo" si "Monte Cassino" continua aventurile eroilor sai - Porta, Batranul, Micutul - intr-un volum caracterizat de Chicago Sunday Tribune ca unul care "ar trebui sa intre pe lista de lecturi obligatorii, nu doar in engleza, ci si in germana, in rusa, in chineza si in limba oricarei tari care are armata".

Lexiconul erorilor militare

Editura Paralela 45. Greseala este o experienta inerenta conditiei umane. Esenta ei consta in aceea ca este recunoscuta abia retrospectiv. In viata de zi cu zi, greselile sunt, in general, controlabile, iar pagubele - limitate. In razboi insa, o singura eroare are, de cele mai multe ori, urmari catastrofale pentru un numar mare de oameni. Ea poate decide destinul unor natiuni sau popoare intregi. Erorile militare dezvaluie, inainte de toate, absurditatea varsarilor de sange. Autorul, Hans-Dieter Otto, nu poate ocoli intrebarea: cum ar fi aratat oare istoria fara aceste erori, acum celebre?

Dimineata magicienilor

Editura Nemira. Cartea rezuma cinci ani de cercetari in toate sectoarele cunoasterii, la granita dintre stiinta si traditie. Fizica, Biologia, Matematica, in cele mai avansate parti ale lor, se incruciseaza astazi cu anumite date ale esoterismului, reintalnesc anumite viziuni ale cosmosului, ale raporturilor dintre energie si materie, redand viziuni ancestrale. In acest sens, cei preocupati de realitatile experientei launtrice merg in directia viitorului si-si strang mana viguros cu savantii de avangarda...
×