x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Bistriţa / Biserica Evanghelică a fost mistuită de flăcări

Bistriţa / Biserica Evanghelică a fost mistuită de flăcări

de Ovidiu Ciutescu    |    12 Iun 2008   •   00:00
Bistriţa / Biserica Evanghelică a fost mistuită de flăcări

10:21 • Un incendiu devastator a cuprins, miercuri seară, turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa, monument din secolul al XIV-lea, iar peste 60 de pompieri, din trei judeţe, au intervenit timp de peste trei ore pentru a stinge flăcările. Pagubele produse de incendiul care a cuprins Biserica Evanghelică din Bistriţa depăşesc un milion de euro, iar Primăria Bistriţa a decis, ca primă măsură, să anuleze Zilele municipiului din acest an, iar suma de 180.000 de lei alocată pentru acest eveniment să fie folosită la refacerea monumentului.  


Un incendiu devastator a cuprins, miercuri seară, turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa, monument din secolul al XIV-lea, iar peste 60 de pompieri, din trei judeţe, au intervenit timp de peste trei ore pentru a stinge flăcările. Pagubele produse de incendiul care a cuprins Biserica Evanghelică din Bistriţa depăşesc un milion de euro, iar Primăria Bistriţa a decis, ca primă măsură, să anuleze Zilele municipiului din acest an, iar suma de 180.000 de lei alocată pentru acest eveniment să fie folosită la refacerea monumentului.

DEZASTRU. Cauza incendiului nu a fost stabilită. Incendiul a izbucnit în jurul orei 19.00 şi a cuprins schela din jurul turnului, ajungînd pînă în vîrf. Flăcările au cuprins turla bisericii, situată la o înălţime de 75 de metri şi, în mai puţin de o oră, a căzut turla bisericii şi două turnuri mai mici. Incendiul a fost stins aproape de miezul nopţii, după ce 12 echipaje de pompieri din Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Mureş au luptat cu flăcările timp de peste trei ore. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud a intervenit iniţial cu cinci autospeciale, dar nu a reuşit să stingă focul, hotărînd să ceară ajutorul inspectoratelor din Cluj şi Mureş, dar şi pompierilor voluntari din două comune. Peste 60 de oameni au intervenit pentru a stinge focul. Din fericire, interiorul bisericii nu a fost afectat. În incintă se aflu steagurile breslelor şi o orgă ce valorează zeci de mii de euro. În schimb, cele două clopote din turn au fost distruse. Deocamdată nu se ştie dacă s-au topit sau au căzut pur şi simplu. În urmă cu peste 150 de ani, turnul bisericii a mai fost cuprins de flăcări. Atunci însă, unul dintre clopote a fost salvat.

×
Subiecte în articol: magazin