x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Bombă meteo în Spania

Bombă meteo în Spania

de Anca Aldea    |    26 Feb 2010   •   00:00
Bombă meteo în Spania

Agenţia spaniolă de meteorologie (Aemet) a lansat vineri o alertă cu privire la apariţia, în acest sfârşit de săptămână, a unui fenomen denumit "bombă meteo", o furtună care se va resimţi mai întâi în Insulele Canare, apoi în nord-vestul Spaniei.



Rafalele de vânt vor avea viteze cuprinse între 120 şi 160 de kilometri pe oră, iar valurile se pot ridica până la şase metri. Galicia, Asturias, Cantabria, Ţara Bascilor şi nordul Castillei y Leon sunt în alertă.

Potrivit presei spaniole citate de Rador, serviciile de protecţie civilă au recomandat populaţiei să se asigure că uşile şi ferestrele sunt bine închise, iar obiectele care pot cădea pe drumurile publice să fie asigurate. Locuitorii din zonele sus-menţionate trebuie să aibă grijă să se îndepărteze de copaci, de ziduri ori de clădiri în construcţie şi să evite pe cât posibil folosirea automobilelor în aceste zile.

"Bomba meteorologică" se numeşte, în terminologia de specialitate, "ciclogeneză explozivă" şi reprezintă formarea unei furtuni în centrul căreia apare o scădere bruscă de presiune în cel mult 24 de ore, determinând crearea de vânturi foarte puternice.

×
Subiecte în articol: magazin