9:09 • Un abator din nordul Germaniei combină carnea stricată cu carnea bună şi apoi vinde amestecul unor fabrici de cârnaţi din România, Rusia sau chiar Germania, susţin mai mulţi măcelari români care au fost angajaţi la respectivul abator, a relatat luni postul de televiziune public ARD.
Un abator din nordul Germaniei combină carnea stricată cu carnea bună şi apoi vinde amestecul unor fabrici de cârnaţi din România, Rusia sau chiar Germania, susţin mai mulţi măcelari români care au fost angajaţi la respectivul abator, a relatat luni postul de televiziune public ARD.
ANCHETĂ. Procurorii germani au deschis o anchetă şi investigau, luni, acuzaţiille aduse de angajaţii români, care spun că la o fabrică de procesare a cărnii din regiunea Oldenburg tone de capete de porc care emană un miros puternic de carne stricată sunt folosite în mod obişnuit în amestecul de carne preparat pentru cârnaţi. "Era o substanţă albă, vâscoasă, care mirosea îngrozitor", a spus unul dintre măcelari, citat de ARD. "Nici nu mai puteam sta prin preajmă şi munci. A trebuit să vomit", a adăugat el. "În acest moment, considerăm credibile aceste acuzaţii", a declarat o purtătoare de cuvânt a Parchetului din Olendburg, principalul oraş din această regiune unde animalele sunt puse la îngrăşat în ferme închise, asemănătoare unor fabrici, relatează site-ul ecologist earthtimes.org, care preia o ştire a agenţiei DPA. Purtătoarea de cuvânt a declarat că autorităţile au declanşat o anchetă asupra a trei membri ai conducerii acestei fabrici. Acuzaţiile "au fost suficiente pentru a ne determina să facem o inspecţie la abator şi să continuăm ancheta", a spus purtătoarea de cuvânt. În timpul inspecţiei nu a fost descoperită carne stricată, dar au fost prelevate eşantioane care în prezent sunt supuse unor teste, a adăugat ea.
RECIDIVĂ. Germania a fost implicată în mai multe scandaluri generate de temeri că în procesul de producţie ar fi folosită carne stricată. Majoritatea acuzaţiilor se întemeiau pe faptul că materia primă - carnea - avea un miros suspect sau avea termenul de valabilitate expirat. Cu toate acestea, nu au fost înregistrate cazuri de persoane care să se fi îmbolnăvit din cauza aceasta. Unele dintre acuzaţii s-au dovedit a fi false, iar presa a început să le relateze cu precauţie, în condiţiile în care astfel de afirmaţii pot afecta grav afacerile unor companii. Cel mai recent scandal se referă la uzina din oraşul Lohne, unde măcelarii români ar fi fost nevoiţi să dezoseze patru tone de capete de porc în fiecare săptămână, începând din martie şi până când şi-au terminat contractul, la începutul acestei luni, relatează DPA. Procurorii au spus că au stat de vorbă cu cinci angajaţi. Muncitorii au o dispută legală separată cu patronul, pe care l-au dat în judecată, precizează sursa citată. Guvernul german a propus creşterea amenzilor pentru comercianţii care vând orice fel de carne necorespunzătoare. S-a sugerat, de asemenea, ca resturile de la animale, care nu sunt destinate consumului uman, să fie vopsite cu roşu sau altă culoare, astfel încât să nu poată fi amestecate ilegal cu carnea destinată consumului uman.