x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Bulgaria / 120 de euro pentru bunicii care îşi cresc nepoţii

Bulgaria / 120 de euro pentru bunicii care îşi cresc nepoţii

de Ovidiu Ciutescu    |    30 Dec 2008   •   00:00
Bulgaria / 120 de euro pentru bunicii care îşi cresc nepoţii

Cinci mii de bunici bulgari au solicitat să obţină de la 1 ianuarie salariul minim pe economie, pe lângă pensii, pentru îngrijirea nepoţilor, a anunţat  Ministerul bulgar pentru Afaceri sociale, citat de AFP.



Bulgaria, ţara din UE cea mai afectată de criza demografică, a adoptat în ultimii ani măsuri pentru încurajarea natalităţii, printre care cel mai lung concediu de maternitate din UE, de 45 de săptămâni. În concediul de maternitate se primeşte 90% din salariu. Guvernul şi-a asumat, de asemena, cheltuielile creşterii copilului până la împlinirea vârstei de doi ani.

Începând de anul viitor, o bunică sau un bunic vor avea dreptul la un salariu minim de 240 leva (120 euro) până la a treia aniversare a copilului, arată un amendament al legii pentru încurajarea muncii, ce va intra în vigoare în 1 ianuarie. Bunicii se ocupă în mod obişnuit de copii, iar părinţii se întorc la muncă. Scăderea natalităţii în anii de tranziţie a dus la o reducere a numărului de creşe şi grădiniţe. În prezent, 63.000 de copii nu pot fi înscrişi în aceste instituţii din cauza lipsei de locuri, citează Antena 3.

Taţii sunt încurajaţi să participe la creşterea copiilor, primind 90% din salariu dacă rămân acasă în primele 15 zile de la naşterea copilului şi vor beneficia de concediu parental, tot cu 90% din salariu, dacă stau acasă între lunile a şasea şi 12-a de viaţă ale copilului, dacă mama se decide să se întoarcă la muncă. O creştere uşoară a natalităţii s-a înregistrat în 2007, în urma adoptării acestor măsur

×
Subiecte în articol: lumea