x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cand, unde & cum s-a intamplat

Cand, unde & cum s-a intamplat

14 Apr 2005   •   00:00

CARTE
Colectia Reader’s Digest in limba romana se imbogateste cu o noua carte. Dupa "Descoperiti minunile lumii", "Mari enigme ale trecutului", "Sanatate cu tratamente naturiste", a aparut acum "Cand, unde & cum s-a intamplat". Cartea "Cand, unde & cum s-a intamplat" este o lucrare de popularizare ce prezinta 100 de momente cruciale din istoria omenirii. "Cand, unde & cum s-a intamplat" este o traducere in limba romana a editiei engleze, imbogatita de un capitol scris de istoricul Adrian Cioroianu, despre evenimentele-cheie ale inceputului de secol XXI. Acest ultim capitol se refera la atentatul de la 11 septembrie 2001 si ulterioara coalizare impotriva terorismului.

MOMENTE. Prin intrebari de tipul cand, unde, de cine, ce si cum, cartea dezvaluie cauzele si consecintele unor momente esentiale. Aflam, asadar, de ce Hitler nu a atacat imediat dupa episodul Dunkerque, care a fost arma secreta a aviatiei britanice datorita careia raidurile germane nu au reusit sa o ia prin surprindere, ce a insemnat Razboiul de 30 de ani, ce a insemnat "revolutia culturala" in China, cum se face ca islamismul s-a raspandit in teritorii atat de vaste ale lumii medievale intr-un timp mai scurt decat viata unui om.

CRONOLOGIE. In plus, o imagine de ansamblu asupra istoriei universale rezulta din tabelele ce prezinta in ordine cronologica 3.000 de evenimente importante. Textul este insotit de o multime de imagini, pe parcursul a circa 500 de pagini. Potrivit lui Neagu Djuvara, "Cand, unde & cum s-a intamplat" este "o carte de imagini care vrea sa starneasca interesul pentru istorie", nu un manual. Specificitatea sa consta in faptul ca se leaga de momentele istorice sub trei aspecte. "Le prezinta ca evenimente, explica circumstantele istorice si povesteste legenda din jurul lor", a spus istoricul, care a realizat si prezentarea cartii pentru cei care au primit oferta editurii prin posta.

POPULARIZARE. "Evident, este o carte de popularizare, dar intr-o maniera anglo-saxona pe care eu o respect mult", a spus, la randul sau, Adrian Cioroianu. "Mi-as fi dorit sa intalnesc o asemenea carte in copilarie. Poate in numele acestei nostalgii fata de ilustratia istorica si textul de buna calitate, o recomand", a adaugat el.

Editura din Romania a mai lansat pana acum "Descoperiti minunile lumii", "Mari enigme ale trecutului", "Sanatate cu tratamente naturiste" si colectia de CD-uri "Cele mai iubite 150 de piese clasice".

SEMNALE EDITORIALE

Amintiri despre Europa

Editat in 2004, anul celei mai mari extinderi a Uniunii Europene, volumul finlandezului Mikko Heikinheimo (Humanitas) incearca sa risipeasca enigma pe care Europa Centrala si de Est o reprezinta inca pentru multi dintre occidentali. Pornind de la ideea ca succesul Europei unite depinde de cunoasterea celorlalti, autorul propune o carte pe care o descrie drept "reportaj, marturie si omagiu". Fara indoiala, atentia cititorului roman va fi retinuta mai ales de paginile legate de tara noastra.

Cele 120 de zile ale Sodomei

Aparuta la Editura Trei, cartea este prima traducere a Marchizului de Sade in limba romana si a fost scrisa de acesta in timp ce se afla la inchisoare. "Sade este un monstru literar, dar si un om care face o constructie baroca, pe care am putea-o asemana «Castelului» kafkian, ce dezvaluie un crescendo al ororii", spune scriitorul si psihiatrul Ion Vianu, despre autor. In aceeasi colectie, Eroscop, au mai aparut "Noua dezordine amoroasa" (Pascal Brukner) si "Istoria erotismului" (Georges Bataille).

Femeia care asteapta

Andrei Makine completeaza prin cel mai recent roman al sau portretul Rusiei natale. Naratorul, plecat pe malul Marii Albe, pentru un reportaj despre obiceiurile locale, spera sa afle acolo un concentrat caricatural al epocii sovietice. Se trezeste insa proiectat intr-un tinut atemporal, plin de amintiri si de rituri de neinteles. Nu in ultimul rand, tanarul descopera ruinele marelui vis colectivist. Personajul cel mai pregnant in acest tinut este Vera care isi asteapta iubitul plecat la razboi.

Dictionarul oamenilor celebri...

Un dictionar, publicat de Albatros, care s-ar putea sa vi se para oarecum ciudat. Nu exista subiect mai viu decat un dictionar care reprezinta ultimul sfert de ora din viata a 1.200 de oameni celebri, barbati si femei, incepand din Antichitate si pana in zilele noastre. Si nici mai variat: daca moartea este universala, nu este neaparat ca ea sa fie si uniforma. Cartea demonstreaza ca, asa cum in timpul vietii respecti codul bunelor maniere, si moartea trebuie intampinata cu o anumita eleganta.
×