Replica statuii lui Vladimir Ilici Lenin a fost dezvelită ieri în Piaţa Presei Libere, în prezenţa autorului, artistul vizual Ioana Ciocan, şi a câtorva curioşi mai mult sau mai puţin paşnici.
Evenimentul, care are la bază un proiect pur dedicat artei, după cum spune chiar autorul statuii, nu s-a dorit a avea nici cea mai mică motivaţie politică, dar a reuşit să stârnească furia unuia dintre cei prezenţi. Protestatarul, în vârstă de 90 de ani, preşedintele Partidului Regalist din România, fost legionar şi deţinut politic, şi-a exprimat verbal, dar vehement, nemulţumirea faţă de amplasarea statuii lui Lenin pe soclul din faţa Casei Presei (zonă declarată, pe timpul manifestării, de risc, din cauza anunţării unor posibile proteste).
"Această statuie, sau ce dracu' este aici, e o crimă naţională. Tineretul a luptat la revoluţie ca acest criminal al poporului să dispară din mintea românilor. Este o sfidare la suferinţa noastră. Nu se poate ca eu, un deţinut politic, care am făcut 17 ani închisoare la Aiud - întreaga familie mi-a fost distrusă de regimul criminal comunist -, să accept aşa ceva. Cum este posibil ca un criminal să stea pe postament aici?
Aici trebuia să stea Antonescu. Să-l ia pe acest bolşevic al neamului şi să-l ducă la Moscova, dar nu pe pământul României. Sunt inginer Georgescu - preşedintele Partidului Regalist din România şi fost comandant legionar", şi-a încheiat protestatarul "manifestul".
Ca replică la reacţiile pe care le-a stârnit amplasarea acestei statui în Piaţa Presei, Ioana Ciocan a spus că alegerea figurii lui Lenin nu a fost întâmplătoare, dar are un caracter ludic. "Am fost foarte interesată de acest loc, care este gol de 20 de ani, timp în care nu s-a luat nici o decizie în ceea ce-l priveşte. Nu m-am gândit la altă figură, pentru că aici a stat timp de 30 de ani Lenin şi mi s-a părut firesc să închid acest cerc repunându-l pe un soclu, în speranţa că se va termina cu mentalitatea comunistă în România. Despre asta este vorba, în primul şi în primul rând. Statuia are o latură ludică, îmi pare rău că s-au ambalat domnii..."
Manifestarea pune bazele unui proiect mai amplu al Ioanei Ciocan, proiect ce se va concretiza în realizarea unui Muzeu al Statuilor Comuniste. "După 20 de ani de la căderea comunismului, consider că România este pregătită pentru un asemenea demers. Muzee de acest gen există în Ungaria, Cehia, Germania şi Polonia, ţări care au ales să nu şteargă pur şi simplu o istorie de 50 de ani", spune Ioana Ciocan.
VOTCĂ ŞI JERBĂ
Proiectul a fost demarat în vara anului trecut şi s-a născut din dorinţa de a salva statuia realizată de sculptorul Boris Caragea (1906-1982). "Sunt foarte multe locuri care încă poartă un stigmat, şi acel soclu din faţa Casei Presei Libere este unul dintre ele. Sper ca statuia să reziste suficient în timp cât să o poată vedea cât mai multă lume", spunea în urmă cu câteva zile Ioana Ciocan, în momentul în care aprobările pentru expunerea statuii încă nu erau date. În final, comis care a aprobat proiectul a decis ca replica lui Lenin să zăbovească pe soclu doar în timpul zilei de marţi.
"Intenţia mea a fost s-o ţin două săptămâni, dar eu mă bucur că am reuşit să o expun chiar şi pentru o zi. Iar cel mai important, pentru mine, este că am primit această aprobare. Când am fost la comisie, au existat destul de multe discuţii pro şi contra şi a trebuit să conving pe toată lumea că demersul meu nu are absolut nimic de-a face cu politica, ci este unul strict legat de artă. Oricum, am stat bine să mă gândesc dacă să mă expun la asta."
Statuia a fost urcată pe soclu în timpul nopţii de luni spre marţi, cu ajutorul a şapte oameni. Are 3 m, este făcută din polistiren, arpacaş, orez, ciocolată şi bomboane cip, nu cântăreşte mai mult de 100 kg, a fost dezvelită în prezenţa unor porumbei albi, i s-a adus o jerbă şi a fost udată cu votcă de 40 de grade pe o temperatură de - 10 grade.
Citește pe Antena3.ro