x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ce spune americanu’ şi ce-nţelege francezu’

Ce spune americanu’ şi ce-nţelege francezu’

de Sînziana Stancu    |    07 Mar 2011   •   19:35

Viziunea extrem de optimistă a unui ambasador american faţă de revoltele arabe e răstălmăcită cu umor de jurnaliştii francezi.

Studenţii de la Centrul de Formare a Jurnaliştilor Francezi din Paris au primit săptămâna trecută vizita unui membru al Ambasadei Statelor Unite din Franţa. Distinsul oaspetele-a expus studenţilor o viziune suspect de optimistă asupra politicii ex­ter­ne a Franţei în contextul crizei din mai multe ţări arabe, care s-au re­vol­tat rând pe rând împotriva re­gi­mu­rilor dictatoriale care s-au „eternizat” în aceste ţări, devenind imposibil de suportat. Studenţii inventivi au ţinut neapărat să parodieze declaraţiile sforăitoare ale diplomatului american, „traducându-le” într-o variantă satirizată. O parte dintre acestea au fost postate pe yahoo.bondyblog.fr. de unul dintre ei, Alexander Devecchio, student în anul I.

 

Ce a spus americanu’: „Michele Aliott-Marie (fostul ministru francez de Externe, zisă «MAM», n.r.) a fost un foarte bun ministru de Externe. Evenimentele (din Tunisia, n.r.) au fost rapide şi neprevăzute. La urma urmei, n-a fost decât o călătorie privată”.  

Ce a înţeles francezu’ (ce ar trebui să se înţeleagă, de fapt, n.r.): „Chiar şi un amator ar fi procedat mai bine. Să faci o călătorie în Tunisia în plină revoluţie este o greşeală diplomatică. Trebuie să fii complet tâmpit sau să fi avut interese personale de rezolvat”.

 

Americanu’: „Hillary Clinton (şefa diplomaţiei americane, n.r.) şi-a petrecut vacanţa în Connecticut. Însă contextul a fost diferit”.
Francezu’: „Ministrul nostru de Externe şi-a petrecut, probabil, o vacanţă putredă, dar se afla la post”.

 

Americanu’: „Allain Juppe (succesorul lui MAM, după scandalul vacanţei din Tunisia, n.r.) este foarte competent”.
Francezu’: „Oricum, cu el nu poate fi mai rău decât cu MAM”.

 

Americanu’: „Nu există com­petiţie între diplomaţia franceză şi cea americană. Avem aceleaşi prio­r­ităţi. Relaţiile noastre cu preşedintele Sarkozy sunt foarte sincere şi foarte directe”.
Francezu’: „Diplomaţia franceză nu mai există, iar cu Franceafrica s-a terminat. Nicolas Sarkozy ne-a ajutat foarte mult în acest sens. Niciodată un preşedinte francez nu a fost atât de servil”.

 

Americanu’: „Nu se poate vorbi despre vreo ingerinţă a Statelor Unite. Scopul nostru este să promovăm democraţia”.
Francezu’: „America este jandarmul lumii. Scopul nostru este să ne însuşim resurse care nu ne aparţin. Asta se cheamă «realpolitik»„.

Americanu’: „Există două me­tode. Băţul şi zăhărelul. În Irak, noi am decis să menţinem băţul”.
Francezu’: „S-ar fi putut aranja dacă Saddam Hussein ne-ar fi cedat controlul manei petroliere.
N-a vrut să-nţeleagă. Cu atât mai rău pentru el”.

 

Americanu’: „Mubarak a jucat un rol important în menţinerea sta­bilităţii în regiune. Acum însă a venit timpul să plece”.
Francezu’: „Era aliatul nostru. El proteja statul israelian. Dar am fost obligaţi să-l părăsim. Nu mai exista alternativă...”.

 

Americanu’: „În Libia, toate op­ţiunile sunt posibile. Am apropiat navele de război de coastele libiene. E normal în situaţie de criză”.
Francezu’: „Gadafi are interesul să se calmeze. Dacă nu, va culege...”.

×
Subiecte în articol: fun