x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ce vor pisicile. Un studiu exhaustiv dezvăluie secretele felinelor de lângă noi

Ce vor pisicile. Un studiu exhaustiv dezvăluie secretele felinelor de lângă noi

de Agerpres    |    18 Iul 2011   •   15:03
Ce vor pisicile. Un studiu exhaustiv dezvăluie secretele felinelor de lângă noi


Comportamentul pisicilor domestice, daca nu este inteles, poate semana zanzanie chiar si intre cei mai buni vecini, asa cum se intampla atunci cand pisica unuia foloseste gradina muncita cu grija a vecinului pentru a-si marca teritoriul, conform unui studiu despre comportamentul pisicilor prezentat de cotidianul Daily Mail.

Conform acestui studiu, pisicile 'necinstesc' gradina vecinului cu premeditare, pentru a-si marca ceea ce ele percep drept propriul lor teritoriu - o zona de obicei aflata pe o raza de cel mult 300 de metri fata de casa animalului. Trasaturile comportamentale ale felinelor de casa au fost monitorizate cu ajutorul unor dispozitive de localizare prin GPS si a unor micute camere video denumite 'cat navs'. Aceste dispozitive au fost atasate unui numar de 9 pisici pentru o perioada de 8 zile.

Concluziile acestui studiu sunt rezultatul analizarii a 150 de ore de inregistrari video, 768 de ore de urmarire prin GPS si a realizarii unui chestionar la care au raspuns aproximativ 3.000 de proprietari de pisici. Coordonatorul acestui studiu, expertul in comportamentul animalelor Roger Tabor, a reamintit ca acest comportament de marcare a teritoriului poate ajunge sa fie o sursa importanta de neintelegeri intre vecini. 'Daca nu esti atent, iti poate transforma viata in comunitate intr-un calvar si in unele cazuri s-a ajuns chiar la schimbarea domiciliului. Daca ai o gradina la care tii si pe care o ingrijesti, si nu vrei sa te certi cu vecinul posesor de pisica, este bine sa lasi la marginea ei o mica bucata de pamant neingrijita, pe care sa o poti curata la nevoie', a sustinut el.
Acelasi studiu a ajuns la concluzia ca pisicile de oras sunt mult mai stresate decat cele din zonele rurale pentru ca au teritoriul mai mic si sunt nevoite sa-si petreaca mai mult timp protejandu-l in fata unui numar mai mare de rivali decat felinele de la tara.

In cadrul experimentului, pisicile de oras s-au intalnit cu alte pisici pe teritoriul lor sau in zone adiacente de cel putin 10 ori pe zi, iar in jumatate dintre cazuri s-au intalnit cu rivali cu care se afla in competitie pentru teritoriu si hrana. Pisicile din zonele rurale se intalnesc mai rar cu alte pisici si astfel isi pot dedica mai mult timp vanatorii, unele dintre ele reusind sa prinda pana la cinci soareci si mici pasari pe saptamana.

Studiul, publicat pentru Bayer Animal Health sub denumirea 'Viata secreta a pisicilor', a demonstrat ca o pisica leneveste pana la 12 ore pe zi in locul sau preferat, de obicei un loc de unde isi poate supraveghea domeniul. De asemenea studiul indica faptul ca majoritatea pisicilor evita drumurile aglomerate, pe care circula frecvent masini, fapt ce ar trebui sa-i mai linisteasca pe cei 32% dintre stapanii de pisici care se tem ca animalul lor de casa preferat va sfarsi sub rotile unei masini. In cele 8 zile de studiu, 8 din 9 pisici nu au traversat nici o strada aglomerata.


×
Subiecte în articol: studiu pisici comportament teritoriu