x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cealalta Romanie

Cealalta Romanie

de Claudia Daboveanu    |    14 Oct 2005   •   00:00
Cealalta Romanie
TELEVIZIUNE
La 16 octombrie, ora 16:00, pe TVR 1, incepe o serie de superreportaje despre romanii care au ales tari de imprumut

Un demers jurnalistic indraznet. Cum altfel, daca realizatoarea se numeste Irina Pacurariu? Poate titlul pare rupt de realitate, dar, va garantam, e rupt din cea mai pura si uneori dureroasa realitate. De 15 ani, multi romani au ales sa traiasca si sa se realizeze "dincolo". Nu pe lumea cealalta, ci intr-o alta lume pamanteana, unde sunt mai bine platiti. Singura informatie concreta care se cunoaste in acest moment despre ei nu este nici numarul exact, nici legalitatea situatiei, nici locurile unde s-au stabilit, ci suma oficiala a banilor trimisi printr-o firma de expeditie care a facut public la inceputul lui septembrie ca in Romania au intrat, de la inceputul anului, 2 miliarde de euro. Uneori, fericirea e doar o problema de bani...

IN STIL ITALIAN. Italia este tara unde sunt stabiliti cei mai multi romani; am devenit acolo cea mai importanta minoritate. Neoficial se spune ca ar locui acum 1 milion de romani. Lor le-a dedicat Irina doua filme. Celelalte doua sunt despre romanii din Irlanda si Marea Britanie. "Anonimii venetieni" este titlul primului episod. Nu va inchipuiti ca Venetia i-a primit pe romani doar cu parfum de epoca, gondole lunecand agale pe canale, muzee si gelaterii cu marfa savuroasa. Veti urmari povesti cu romance care au primit viza de sedere prin casatorii "in stil italian".

"Despre compromisuri si renuntari vorbeste Slava, o pianista de la Iasi, care a schimbat clapele pianului cu «claviatura» casei de marcat dintr-un supermarket. Singura la care mai canta… A castigat insa un tata minunat pentru fiica ei de 10 ani. O poveste tulburatoare, poate cea mai frumoasa din tot ce am intalnit. Mi-a placut si de Emil. Un baiat de langa Craiova. Fusese expulzat din Milano, pentru ca nu avea permis de sedere si se intorsese fraudulos in Italia. A riscat sa fie din nou trimis acasa. A salvat o italianca de la moarte. A chemat el insusi carabinierii si s-a autodenuntat dupa ce a sarit in Tibru, ca s-o scoata pe femeia care voia sa se sinucida. Italienii l-au decorat si i-au promis sa-i regularizeze situatia. Inca traieste intr-o baraca plina de sobolani, sub un pod de la marginea Romei", spune Irina.

La Venetia, cu o studenta-subiect a primului episod

LA LIMITA. Gabi si Nicoleta au fost filmate acum sase ani, cand abia ajunsesera la Venetia. Erau la limita supravietuirii: bantuite de dorul de casa, dar si furioase, ca, pentru doua absolvente de medicina veterinara, singura slujba italiana era de ingrijitoare la un azil de batrani. Timpul scurs a intors lucrurile la 180 de grade. In 2005, pe sotii lor ii cheama Andreas si Mauro. Venetieni.

Despre Irina Ternauciuc, Radu Tutuianu, Marioara Halip si multi alti "ambasadori" care au ales, in ciuda tuturor greutatilor, sa traiasca intr-o tara de imprumut, aflati mai multe urmarind celelalte episoade din "Cealalta Romanie".

Platim tribut comunismului


Cat o mai dura procesul de normalizare a societatii romanesti (ierarhia valorilor, salarii decente etc.) astfel incat tinerii sa nu-si mai doreasca o tara de imprumut? Irina spune ca din pacate n-are un raspuns la aceasta intrebare. "Irlandezii sau italienii poate ca da. Ei au inceput sa se «insanatoseasca» dupa ce s-au intors cei plecati in America. Romania e un spatiu greu predictibil. Acum platim un pret celor 45 de ani de comunism. Alti 45 de ani ar fi o speranta, macar pentru nepotii nostri".
×