Nu întotdeauna arhitecţii s-au dovedit amabili cu propriile creaţii. Există,în lume, idei arhitecturale care ies strigător din tiparul cu care suntem obişnuiţi. Ciudatele realizări au devenit, în timp, capodopere care s-au transformat în obiective turistice pentru zonele în care sunt amplasate. ZagranHouse.ru a realizat un top al celor mai ciudate 20 de clădiri din lume. Care sunt acestea?
1. Casa întoarsă invers. Neobişnuita creaţie a arhitectului Daniel Chapevski este construită în satul Shimbark (Polonia). Construcţia atrage atenţia prin faptul că este realizată cu susul în jos. Construcţia neobişnuitei clădiri a durat 114 zile şi, spun realizatorii proiectului, "deşi este destul de ciudat să construieşti invers o clădire, nu ne-am lovit de probleme neprevăzute". Clădirea a devenit una dintre cele mai populare obiective turistice din Polonia, dar şi obiect de studiu pentru arhitecţi.
2. Casa strâmbă. Această construcţie a fost realizată tot în Polonia, dar în Sopot. Ea este o creaţie a ilustratorului de carte pentru copii - Jan Marcin Szenser şi a lui Per Dahlberg - un artist suedez. Construcţia imobilului a început în ianuarie 2003 şi fost încheiată în decembrie acelaşi an.
3. Casa vioară. Realizarea aparţine arhitecţilor chinezi. Acest "home musical" este situat în oraşul Huainan. Imensa vioară serveşte ca intrare în clădire, loc de unde o scară rulantă te transportă în mijlocul unui pian imens. Clădirea este un amestec de oţel şi sticlă albă şi neagră şi deserveşte ca expoziţie pentru diverse acţiuni ale municipalităţii. În interiorul ei se află şi o machetă la o scară împresionantă a oraşului Huainan.
4. Casa glob. Este construită în Emiratele Arabe Unite şi aparţine familiei regale din Abu Dhabi, Sheikh Hamad. Scopul acestei construcţii, notează sursa citată, este de a-l trasporta pe şeic prin deşert. Realizată în 1992 şi intrată în Guiness Bock în 1993, construcţia este un palat amplasat pe 20 de roţi, care imită globul pământesc. Clădirea - caravană, cu o anvergură de 20 de metri înălţime şi 12 metri lăţime, are patru etaje în care sunt amplasate patru dormitoare rezindenţiale şi şase băi.
5. Casa îngheţată. Uimitoarea clădire o găsim în Rotterdam. Propusă pentru demolare de către municipalitate, clădirea a fost salvată de o idee care a dus la înfăţişarea ei actuală. Mai precis, ea a fost pictată astfel încât ai senzaţia că este complet îngheţată. Reprezintă unul dintre cele mai căutate obiective turistice din oraşul olandez.
6. Casa Sutyagin. Imobilul este situat în Arhanghelsk şi este considerat a fi cea mai înaltă clădire din lemn din lume. Are nu mai puţin de 13 etaje! Casa este realizată după o tehnică foarte veche, nefiind folosit nici măcar un cui pentru îmbinarea materialelor! De la ultimul etaj se poate observa o imagine superbă a Mării Albe. Clădirea este neterminată, motivul fiind dat de faptul că proprietarul, Nicolai Sutyagin, a fost arestat de regimul sovietic iar după eliberare nu a mai reuşit să strângă banii necesari finalizării proiectului. În prezent, Sutyagin locuieşte la parterul acestei case, uneori aventurându-se în "excursii" prin sinistrele încăperi aflate la etaje, care scârţâie continuu din cauza putrezirii bârnelor care le susţin precum şi a podelelor. Chiar şi în aceste condiţii rămâne o remarcabilă realizare arhitectonică.
7. Casa bancnotă. Construită sub forma unei bancnote, clădirea este sediul a 1000 de birouri. Amplasată în Kaunas (Lituania), ea şi-a deschis uşile în 2008. Deserveşte în prezent, în special, ca sediu pentru două mari bănci lituaniene. Pentru aceste instituţii faţada clădirii a devenit inclusiv un important atuu publicitar. Faţada este decorată cu 4500 plăci de gresie de diferite forme şi mărimi, fabricate în Olanda.
8. Casa librărie. Biblioteca Naţională din Belarus a fost construită într-un stil extrem de futurist. Fără a socoti încărcătura interioară, cărţile, clădirea susţine o greutate 115 mii de tone şi are 20 de etaje care urcă până la o înălţime de 72,6 metri. Este una dintre cele mai mari biblioteci din lume. Neobişnuit este şi modul în care ochiul percepe această clădire, un ingenios sistem de iluminat ajutând la schimbarea nuanţelor şi imaginilor pe care le oferă faţadele clădirii, la fiecare secundă timp de 24 de ore pe zi!
9. Casa carte. Fiindcă tot suntem la "capitolul" biblioteci, şi această realizare arhitectonică găzduieşte o astfel de instituţie, Biblioteca Centrală din Kansas. La realizarea ei au contribuit inclusiv cititorii de carte din Kanas. Conform ZagranHouse.ru, cititorii de carte din Kansas au fost rugaţi să nominalizeze cele mai importante lucrări care au legătură cu acest oraş şi care să ilustreze faţada clădirii. Apariţiile editoriale menţionate de cei care au participat la sondaj se regăsesc în desingnul inovativ al Bibliotecii Centrale din Kansas City.
10. Casa elefant. Elefantul este venerat în Bangkok, inclusiv printr-o modernă clădire din sticlă care îl înfăţişează. Arhitectul Thai a dorit ,astfel, să îşi exprime dragostea pentru acest animal sacru în Thailanda.
11. Casa-muzeu "Salvador Dali". Reprezintă un omagiu adus marelui maestru al suprarealismului şi este construită la Figueres (140 km de la Barcelona). Aici, de altfel, este şi locul în care Dali a văzut lumina zilei. În afară de muzeu, care găzudieşte opere ale marelui artist, clădirea adăposteşte şi un teatru. Construită de-a lungul a unui deceniu, clădirea conţine şi un motiv scandalos, oul. Dali a considerat continuu că oul nu reprezintă un simbol al vieţii!
12. Casa Haewoojae. Aceasta a fost construită în Coreea de Sud. Apariţia clădirii în formă de toaletă are două înţelesuri, ca poveste, pentru cei care privesc imaginea. Primul dintre ele se referă strict la ideea de loc în care omul îşi face necesităţile fiziologice (nr. chiar şi denumirea construcţiei arată acest lucru). Al doilea amănunt ţine de faptul că arhitectul acestei construcţii a fost născut într-o ...baie. Clădirea are o suprafaţă de 419 metri pătraţi iar fondurile strânse din vizitarea ei servesc la îmbunătăţirea condiţiilor sanitare din ţările mai puţin dezvoltate.
13. Casa pantof. Arhitectul indian a urmărit încă din start să obţină o clădire ciudată, care să atragă turişti.
14. Casa pantof. De această dată vorbim despre construcţia din Pennsylvania. Ea se vrea un omagiu adus unei afaceri de succes. Mai precis, vorbim despre Mahlon N. Haines, om care în 1948 a pus bazele unui adevărat imperiu al industriei de pantofi.
15. Casa geantă. Construcţia, care ne oferă celebra imagine a paporniţei lui "nea Mărin", este, cu siguranţă, ilustrarea celui mai ciudat proiect de clădire administrativă din lume. Ea este un concept comandat de către o companie care se ocupă cu producţia de coşuri din răchită, Longaberger Basketry. Constructia acestei case neobişnuite, amplasată pe o suprafaţă de 180 de mii de metri pătraţi, a durat doi ani şi a costat 30 de milioane de dolari!
16. Casa saxofon. Inedita construcţie din California oferă, spun cei care o cunosc, o spectaculoasă imagine atunci când fumul iese pe coşurile sale.
17. Casa pastel. Este o realizare a arhitectului Friedrich Hundertwasser şi o întâlnim în Viena. În afara multitudinii de culori, casa mai impresionează şi prin faptul că nu are două ferestre identice ca formă şi mărime, pereţii sunt inegali, faţadele asimetrice etc. Este un ciudat patrulater răsărit în mijlocul unei vegetaţii sălbatece, de pădure. Este una dintre cele mai scumpe locaţii turistice din capitala Austriei chiar dacă, spune ZagranHouse.ru, "chiriaşii nu fac coadă la intrarea în clădire".
18. Casa care valsează. Construcţia realizată în centrul istoric al oraşului Praga a stârnit la început furia conservatorilor. Este simplu să înţelegem de ce s-a întâmplat acest lucru, casa ieşind total din peisajul zonei. În cele din urmă, cei care i-au constestat apariţia s-au obişuit cu ea, în prezent rerezentând una dintre cele mai remarcabile structuri arhitecturale ale secolului XX. Localnicii o numesc pur şi simplu "de sticlă", în timp ce ghizii turistici au expresii precum "Dancing House" sau "Ginger şi Fred", un omagiu adus acestui cuplu de dansatori americani.
19. Casa cactus. Este un proiect care a transformat clădirea într-un simbol aflat în mare vogă în Olanda, mai ales prin prisma ideii de a folosi tehnologii "verzi" la construcţia de imobile. Incredibilul stabiliment este amplasat în Rotterdam şi este o construcţie pe 19 niveluri. Clădirea, extrem de apreciată în "ţara lalelelor", este superbă şi prin ideea de a forma balcoanele pe locul petalelor de cactus. Amplasate neregulat, aceste petale-balcon fac ca lumina naturală să pătrudă excelent în interiorul clădirii. Faptul că este şi vopsită în alb ajută şi mai mult ca izolator termic în zilele caniculare. În casa cactus găsim 98 de apartamente confortabile precum şi grădini naturale amplasate în vecinătatea balcoanelor sale.
20.Spirala forestieră. Aflată în Darmstadt, Germania, casa epatează inclusiv prin numele pe care îl poartă. Construcţia ei s-a produs între 1998 si 2000 şi aparţine celebrului stil arhitectural austriac. Clădirea adăposteşte 105 apartamente, un restaurant şi un bar.
Citește pe Antena3.ro