x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cerbul de aur, cea mai mare dragoste

Cerbul de aur, cea mai mare dragoste

de Oana-Maria Baltoc    |    29 Aug 2008   •   00:00

Paula Seling cîntă în deschiderea festivalului de la Braşov, în seara de 3 septembrie

 

 

  • Cu ce sentimente revii pe scena Cerbului de Aur ?

Cerbul de Aur este prima şi cea mai mare dragoste. De copil urmăream cu interes competiţia şi  recitalurile şi mă visam pe scena festivalului, atît ca şi concurent cît şi ca artist în recital. S-a întîmplat ca ambele visuri să mi se împlinească, aşa că ma simt norocoasă şi emoţionată să revin pe această scenă.

 

  • Ce piese vei interpreta în deschiderea festivalului ?

Televiziunea Română a pregătit o seară foarte frumoasă pentru debutul Cerbului, este vorba despre reorchestrarea unor piese ce s-au interpretat în festival, de către concurenţi, de-a lungul timpului. Pentru mine a fost aleasa piesa “La fereastra ta” a celor de la Semnal M.

 

  • După cîştigarea trofeului Cerbul de Aur, în 2002, declarai că acest festival a reprezentat pentru tine un simbol al pragului spre profesionalism. Cum privesti acum acest festival?

Cred, în continuare, cu tarie, în ceea ce am afirmat atunci. Cerbul de Aur e un eveniment de o aşa amploare şi însemnătate, încît poţi să-l consideri un examen, ca un test final spre marile scene ale lumii. Dacă reuşeşti să stăpîneşti încărcătura emoţională şi îţi asumi cu seriozitate şi responsabilitate poziţia pe care o ai ca reprezentant al României într-un festival internaţional, restul e pregătire intensă, un fel de cantonament ce te întăreşte, te pregăteşte  pentru orice neprevăzut.

 

  • Ce parere ai despre evoluţia festivalului ?

Am urmărit toate ediţiile Cerbului de cînd mă ştiu. An de an am comentat nivelul de pregătire al concurenţilor, artiştii în recital, prezentarea, imaginea şi m-am bucurat de fiecare dată cînd am observat îmbunătăţiri, am remarcat eforturile pe care organizatorii le fac mereu pentru a fi în pas cu tedinţele muzicale internaţionale, dar şi de a promova calitatea şi originalitatea, în fiecare an. M-am întristat cînd am aflat că nu se mai organizează în 2006 şi 2007 şi m-am temut să nu dispară din nou, aşa cum, demult, într-o perioadă tristă, s-a mai întîmplat.

 

  • Crezi ca tinerii interpreţi mai au nevoie să se afirme într-un astfel de festival înainte de a face carieră? Pentru că mulţi ţintesc direct succesul.

În ce mă priveşte, cîştigarea trofeului Cerbul de Aur m-a ajutat enorm în carieră, mi-a dat credibilitate şi mi-a crescut nivelul propriilor aşeptări faţă de muzica mea. Cerbul de Aur e un festival foarte urmărit. O prezenţă bună pe această scenă îţi poate aduce o poziţie foarte bună pe scena muzicii româneşti.

 

  • Te-ai simţit vreodată nedreptăţită cînd ai participat la festivaluri ?

În general eu cred că există un timp pentru toate, iar faptul că nu am cîştigat un anumit lucru la un anumit moment înseamnă că nu a fost să fie, înseamnă că nu eram pregătită pentru acel lucru. Ştiu că fiecare dintre noi are un drum al său şi că, dacă munceşte suficient şi crede destul în calităţile sale, va primi, la momentul potrivit, ceea ce îşi doreşte.

 

  • Pregăteşti un album al cărui titlu îl vei alege împreună cu fanii tăi, dar şi un “Best Of”. Ce mai urmează?

Am învăţat că planurile mari necesită şi un complex favorabil de împrejurări pentru a se întîmpla, necesită mult noroc şi… acestea sunt lucruri pe care nu le poţ controla, care nu depind de tine. Am învăţat că e important să nu vorbeşti despre lucrurile acestea înainte ca ele să se întîmple, ci după ce s-au întîmplat.Aşa că, pentru moment, am să vă anunţ că albumul “Best Of” cu numele 1998-2008 e gata de lansare şi am să-l ofer celor care au îndrăgit muzica mea în toţi aceşti ani. Conţine 19 cîntece de la începutul carierei mele pînă azi, refăcute într-un sound mai matur şi mai potrivit sufletului meu, potrivit unghiului din care privesc lucrurile azi. Veţi găsi piese precum: Aripi, Serile verii, Noapte caldă, Trebuie să dansezi, Cafeaua de dimineaţă, Trurli, Clopote albe, Ploaia, Timpul, Lîngă mine cu Direcţia 5 etc. Eu sînt foarte încîntată de acest proiect şi sper să fie bine primit.Albumul nou ţine de proiectul ce necesită acel complex favorabil de împrjurări. Pot să vă spun despre el că are 17 piese compuse de mine, pe textele mele, orchestrate de mine, deci e un album de autor, primul de acest fel din cariera mea. Am muncit la el cinci ani şi motivul pentru care nu l-am lansat încă este că l-am refăcut în totalitate în limba engleză pentru un proiect mai mare şi pentru că mereu găsesc ceva de modificat pentru că vreau să mă apropii cît mai mult de ceea ce cred eu că înseamnă perfecţiune în muzică.

 

  • Ce te nemulţumeste la ora actuala în România, în ceea ce priveşte industria muzicală?

Cred că toate lucrurile ajung, pînă la urmă, pe direcţia pe care trebuie să fie. Îmi place foarte mult că majoritatea artiştilor au înţeles că a face play-back e, de fapt, o lipsă de respect pentru public şi pentru profesia pe care o au şi sînt încîntată că tot mai mulţi caută soluţii pentru a susţine concerte live.

 

  • Ai cîntat în deschiderea unor concerte susţinute de mari artişti. Alături de ce muzician ai vrea să urci pe scenă pentru un duet?

Nu m-am gîndit, cred că în poziţia în care sînt, mă pot considera norocoasă că am putut să cînt, în cîteva spectacole, în duet cu Al Bano. M-a emotionat pînă la lacrimi faptul că cei de la Scorpions mi-au dedicat cîntecul “Still loving you”, pe scena Cerbului de Aur, chiar în seara Galei. Toate acestea au fost surprize pe care viaţa mi le-a pregătit, aşa că am încredere să visez lucruri simple mai departe... cine ştie?

 

  • Îţi compui singură multe dintre piesele pe care le cînţi. Cît de important e acest lucru pentru un artist?

E un lucru foarte important, pentru că, în cîntecele care îmi sînt compuse, eu sînt, de cele mai multe ori, un fel de actor-cîntăreţ ce expune realitatea şi trăirile compozitorului, iar în cazul cîntecelor compuse de mine, acestea mă reprezintă în totalitate, conţin gîndurile mele şi felul în care mă văd eu în raport cu lumea. E o parte pe care mă simt datoare să o ofer publicului.

 

  • Se spune că Cerbul de Aur va merge la trupa Biondo, ca o compensare după scandalul care a avut loc la Eurovision. Crezi că e posibil acest lucru?

Nu, în nici un caz. Dacă cei de la Biondo vor fi cei mai buni din festival, vor cîştiga, dacă nu, nu. E adevărat că cei de la Biondo sunt foarte buni şi au toate şansele să urce pe podium, însă nu are nici o legătură cu evenimentele anterioare.

Mai mult decît atît, concursul Eurovision e concurs de compoziţie, se notează piesele, iar la Cerbul de Aur, concursul e de interpretare, se noteaza tehnica vocală, calitatea interpretării, prezenţa scenică etc., aşa că cele doua lucruri şi evenimente nu au nici o legătură.

 

  • Ce crezi că nu trebuie să uite niciodată un artist cînd vine vorba de munca şi de talentul său ?

Ca artist nu trebuie să uiţi niciodată seriozitatea cu care priveşti lucrurile, respectul faţă de profesia pe care ţi-ai ales-o şi dragostea pentru muzică.

×
Subiecte în articol: festival cerbul cerbul aur cover story