x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun China / Piaţa Tiananmen se află sub asediu

China / Piaţa Tiananmen se află sub asediu

de Ovidiu Ciutescu    |    03 Iun 2008   •   00:00
China / Piaţa Tiananmen se află sub asediu

10:27 • Piaţa Tiananmen este intens supravegheată marţi, cu o zi înainte de marcarea a 19 ani de la reprimarea mişcării democratice din această vastă esplanadă din centrul Beijingului, relatează AFP.

 

Piaţa Tiananmen este intens supravegheată marţi, cu o zi înainte de marcarea a 19 ani de la reprimarea mişcării democratice din această vastă esplanadă din centrul Beijingului, relatează AFP.

AMINTIRI SÎNGEROASE. Maşini ale poliţiei circulă în piaţa ocupată, ca de obicei, de numeroşi turişti atraşi de mausoleul fostului preşedinte Mao Tze-dung, sediul Parlamentului sau intrarea sudică în Oraşul interzis. Trecută sub tăcere de 19 ani de către presa chineză, această comemorare a represiunii sîngeroase are anul acesta o dimensiune specială, intervenind cu 66 de zile înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de la Beijing, pentru care China a promis să amelioreze situaţia drepturilor omului. Human Rights Watch a cerut din nou Chinei să respecte acest angajament "eliberînd cei circa 130 de prizonieri arestaţi în piaţa Tiananmen". HRW a denunţat organizarea de evenimente legate de JO în această piaţă, cum ar fi punctul de plecare al Flăcării olimpice în martie. "Folisirea macabră de către Beijing a Tiananmen pentru celebrările olimpice adaugă insulta la rana" suferită de popor, potrivit HRW. Invocînd securitatea JO, autorităţile au luat deja măsuri drastice în piaţa Tiananmen anul acesta, autorizînd poliţia să percheziţioneze vînzătorii ambulanţi. Sute, poate chiar mii de manifestanţi neînarmaţi, au fost uicişi în urmă cu 19 ani, cînd armata a intervenit pentru a pune capăt mişcării prodemocratice care începuse cu şase săptămîni mai devreme. China a justificat decizia prn necesitatea de a combate o rebeliune "contrarevoluţionară". La 30 iunie 1989, un raport al primăriei din Beijing vorbea despre "zeci de nmilitari morţi, 6.000 de membri ai forţelor de ordine răniţi, mai mult de 3.000 de civili răniţi şi peste 200 morţi, dintre care 36 studenţi".

×
Subiecte în articol: magazin