x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Chişinău - Doi diplomaţi romăni declaraţi "persona non grata"

Chişinău - Doi diplomaţi romăni declaraţi "persona non grata"

de Jurnalul National    |    12 Dec 2007   •   00:00

Doi diplomaţi ai ambasadei Romăniei la Chişinău au fost declaraţi "persona non grata" pentru incompatibilitea activităţii lor cu statutul diplomatic deţinut. • Băsescu: "Suntem in zona unor provocări" • MAE: Gestul Chişinăului "inamical şi nejustificat"

Ambasadorul romăn la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost convocat miercuri, la Ministerul moldovean de Externe, pentru a i se aduce la cunoştinţă că doi colaboratori diplomatici ai ambasadei Romăniei la Chişinău au fost declaraţi persona non grata, motivul fiind incompatibilitatea activităţii acestora cu statutul diplomatic deţinut, se arată intr-un comunicat al instituţiei.

Aceştia trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova in decurs de 24 de ore.

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Lidia Guţu, a fost convocat la Chişinău pentru consultări, se arată intr-un comunicat al Ministerului moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

 MAE: Gestul Chişinăului "inamical şi nejustificat"

Ministerul de Externe consideră "inamical" şi nejustificat" gestul autorităţilor de la Chiţinău de a declara persona non grata doi diplomaţi din cadrul Ambasadei romăne din Republica Moldova şi analizează măsurile pe care o asemenea acţiune la impune.

"Ministerul Afacerilor Externe apreciază acest act ca inamical, total nejustificat şi care vine in contradicţie cu atitudinea constructivă şi cooperantă pe care Romănia a manifestat-o in permanenţă la adresa Republicii Moldova", se arată intr-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

"In data de 12 decembrie 2007, ambasadorul Romăniei in Republica Moldova, Filip Teodorescu, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău, unde i-a fost inmănată o Notă verbală prin care sunt declaraţi persona non-grata doi diplomaţi din cadrul Misiunii şi i-a fost comunicat faptul că aceştia trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova in termen de 24 de ore. Motivul invocat de partea moldoveană face referire la articolul 9 din Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice", se arată intr-un comunicat al MAE, care precizează că "in semn de protest faţă de acest gest surprinzător şi neaşteptat, ambasadorul Romăniei a refuzat primirea Notei verbale".

MAE precizează că analizează măsurile pe care un astfel de gest le impune dar inţelege să abordeze această chestiune intr-o manieră europeană, transparentă şi responsabilă, in interesul cetăţenilor din cele două state.

"Romănia va continua să promoveze destinul european al cetăţenilor Republicii Moldova", precizează comunicatul MAE.

Â

Tăriceanu a cerut MAE să analizeze cazul diplomaţilor romăni şi să dispună măsuri

Premierul Tăriceanu a anunţat că a cerut Ministerului romăn de Externe să analizeze situaţia diplomaţilor ambasadei Romăniei de la Chişinău, declaraţi "persona non grata" pentru imcompatibilitate cu statutul diplomatic, şi să decidă măsurile care se impun intr-o asemenea situaţie.

Solicitat de presă să comenteze cazul celor doi diplomaţi romăni declaraţi "persona non grata" la Chişinău, Tăriceanu a arătat că a fost pus la curent cu această situaţie.

"Vreau să spun că regret că - faţă de atitudinea autorităţilor romăne care este una de cooperare şi de susţinere a aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova - autorităţile moldovene iau asemenea decizii. Am cerut Ministerul de Externe să facă o analiză pentru a decide care sunt măsurile care se impun intr-o asemenea situaţie", a spus Tăriceanu.

  • Mediafax
×