Un âpătrăţelâ de ciocolată neagră(CN) consumat zilnic scade tensiunea arterială (TA), fără a produce creştere in greutate sau alte efecte adverse, arată rezultatele unui studiu foarte recent, publicat in ediţia din 4 iulie a JAMA (Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane). Profesorul doctor Dirk Taubertof de la Spitalul Universitar din Cologne, Germania, şi colaboratorii acestuia au verificat efectul consumului zilnic a unei cantităţi mici de ciocolată asupra TA.
Un âpătrăţelâ de ciocolată neagră(CN) consumat zilnic scade tensiunea arterială (TA), fără a produce creştere in greutate sau alte efecte adverse, arată rezultatele unui studiu foarte recent, publicat in ediţia din 4 iulie a JAMA (Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane). Profesorul doctor Dirk Taubertof de la Spitalul Universitar din Cologne, Germania, şi colaboratorii acestuia au verificat efectul consumului zilnic a unei cantităţi mici de ciocolată asupra TA.
STUDIUL a inclus 44 adulţi (24 femei, 20 bărbaţi), cu vărste intre 56 şi 73 de ani, care aveau nivele limită a tensiunii arteriale (TA : 130/85-139/89 mmHg) sau hipertensiune arterială stadiul 1 ( TA : 140/90 - 160/100 mmHg). Cercetătorii i-au impărţit aleator in două grupuri pe participanţi - un grup care a primit timp de 18 săptămăni 6,3g(30 calorii) de CN zilnic, iar un alt grup (de control) a primit o cantitate echivalentă de ciocolată albă. Valorile TA au scăzut semnificativ la grupul ce a consumat CN, tensiunea sistolică (valoarea mare) coborănd cu 2.9 mmHg, iar cea diastolică (valoarea mică) cu 1.9 mmHg. Nu au existat la subiecţi modificări in greutate, nivelul glucozei sau al grăsimilor in sănge. Grupul ce a consumat ciocolată albă nu a avut asemenea modificări benefice. Cercetătorii au facut analize amănunţite şi au măsurat in săngele celor care au consumat CN un nivel crescut de polifenoli şi S-nitroglutation, substanţe cu rol vasodilatator răspunzătoare de scăderea TA.
"Deşi nivelul scăderii TA nu este unul uriaş, dar efectele clinice sunt notabile. S-a estimat că o scădere a TA cu 3 mmHg va reduce riscul relativ de mortalitate prin AVC (accident vascular cerebral) cu 8%, de IMA (infarct miocardic) cu 5%, iar mortalitatea generală ar fi redusă cu 4%.", explică autorii in comunicatul de presă al JAMA.
Studii realizate in ultimii ani au scos la iveală proprietăţi nebănuite ale CN. Majoritatea acestora se datorează conţinutului mare de cacao, bogată in flavonoide, polifenoli , protocianide şi epicatehine. Acestea scad nivelul de LDL-C(colesterolul rău), dar şi oxidarea acestuia (principalul iniţiator al procesului de ateroscleroză), determinănd totodată şi creşterea HDL-C (colesterolul bun). (2),(3) Totodată , CN are activitate antioxidantă puternică, aduce o cantitate semnificativă de antioxidanţi in dietele americanilor şi europenilor, oferind beneficii chiar şi diabeticilor, prin creşterea sensibilitaţii la insulină.(4)
CN SCADE MORTALITATEA . Un studiu publicat in februarie 2006 in âArhivele Medicinei Interneâ arată că un consum minim de cacao poate scădea semnificativ mortalitatea. Studiul a urmărit 470 de bărbaţi vărstnici pe o perioadă de 15 ani. Mortalitatea in grupul ce a consumat mai mult de 2,25grame de cacao zilnic a fost cu 47% mai mică decăt in grupul ce a consumat mai puţin de 0,5 grame de cacao zilnic. Mortalitatea prin cauze cardiovasculare a scăzut şi ea cu 50%. (6)
CONCLUZIE. Consumată in cantitate mică ( 1 pătrăţel ), zilnic, CN oferă beneficii cardiovasculare importante, reducănd TA, LDL-C, oxidarea LDL-C, precum şi mortalitatea generală. Efectele ei sunt suficiente pentru a putea fi comparată chiar cu unele medicamente folosite in tratamentul bolilor de inimă şi, deşi nu le poate inlocui, poate aduce valoare suplimentară tratamentului, la un cost extrem de mic.
Bibliografie: