x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cluj/ Demonstraţie a tinerilor maghiari pentru susţinerea independenţei Kosovo

Cluj/ Demonstraţie a tinerilor maghiari pentru susţinerea independenţei Kosovo

de Ovidiu Ciutescu    |    18 Feb 2008   •   00:00
Cluj/ Demonstraţie a tinerilor maghiari pentru susţinerea independenţei Kosovo

10:48  • Dumnică seară, Cluj-Napoca a fost scena unui miting organizat de câteva zeci de tineri maghiari, membri ai mai multor organizaţii şi asociaţii, care s-au strâns pentru a participa la ac&

Dumnică seară, Cluj-Napoca a fost scena unui miting organizat de câteva zeci de tineri maghiari, membri ai mai multor organizaţii şi asociaţii, care s-au strâns pentru a participa la acţiune de susţinere a deciziei provinciei Kosovo de a-şi declara independenţa.

REVENDICĂRI. Maghiarii s-au adunat în faţa Casei Matei, casa în care a locuit Matei Corvin, au scris pe pavaj, cu lumânări roşii, cuvântul "Kosovo" şi au purtat pancarte cu inscripţiile "Trăiască Kosovo", "Felicitări Kosovo", "Drepturi comunitare", "Trăiască Kosovo independent", "Autonomie pentru Secuime" şi "Autonomie pentru noi". La acţiunea care a durat circa 20 de minute au participat şi preşedintele Consiliului Tineretului Maghiar, Sandor Krizstina, şi cel al Uniunii Mondiale a Ungurilor (UMU), Patrubany Miklos. Sandor Krisztina a afirmat că independenţa Kosovo este un bun exemplu şi pentru România în relaţia cu comunitatea maghiară: "Credem că şi în România trebuie să fie luate în serios drepturile comunităţii maghiare. Declararea independenţei Kosovo ar fi un bun exemplu şi pentru România în ceea ce priveşte drepturile comunitare". Şi Patrubany Miklos şi-a exprimat speranţa ca evenimentele din Kosovo să "dea un impuls" luptei pentru obţinerea autonomiei pentru Ţinutul Secuiesc: "Dreptul la autodeterminare al kosovarilor este unul de care trebuie să beneficieze toate popoarele capabile de autoguvernare". Patrubany a arătat că în cazul în care nu vor fi găsite metode de convieţuire, comunitatea sârbă din Kosovo ar putea fi mutată în Voivodina: "Credem că e binevenit să le atragem atenţia celor din Kosovo să nu uite de drepturile sârbilor, pentru că avem anumite temeri că sârbii din Kosovo vor fi transmutaţi în zonele locuite de unguri în nordul Voivodinei".

×
Subiecte în articol: magazin kosovo