Ani Duţă ne sfătuieşte cum să ne luăm o casă
- Care este cea mai bună locaţie pentru achiziţionarea unei case de vacanţă?
Prima destinaţie la care mă duc cu gîndul este Bulgaria. Acolo s-a construit foarte mult şi s-au dezvoltat adevărate “cartiere de vacanţă”, terenurile sunt achiziţionate la preţuri accesibile, iar dacă-ţi doreşti un apartament pe ţărmul Mării Negre în staţiuni precum Nessebar, Sunny Beach etc. îl poţi achiziţiona chiar şi cu 60.000 de euro. Pentru cei cu dare de mînă o locuinţă de vacanţă la munte poate genera un randament investiţional mai mare decît una situată pe litoral, datorită faptului că timpul anual de ocupare poate fi mai îndelungat.
- De ce ar trebui ţinut cont atunci cînd se achiziţionează un apartament?
Ar trebui să ţinem cont în primul rînd de zonă, de locaţie. Investiţia trebuie să fie rentabilă în timp şi asta presupune ca în momentul în care vom dori să-l revindem să obţinem un oarecare cîştig. În cazul unui teren, luat în vederea construirii, investitorii mai sunt interesaţi şi de forma terenului, evitîndu-le pe cele de tip L, U sau T. De asemenea, în acest caz coeficienţii urbanistici din zonă sunt un alt aspect demn de luat în calcul (înălţimea maximă permisă în zonă), iar în cazul unui apartament suprafaţa utilă şi nu cea construită. Atenţie însă, în cazul terenurilor foarte importantă este situaţia juridică (în jur de 80% din tranzacţii au neclarităţi în ceea ce priveşte situaţia juridică... exemplu: suprapunere cadastrală etc).
- Crezi că în următorii trei ani vor mai creşte preţurile caselor din Bucureşti?
În 2008 cererea estimată de locuinţe este de circa 135.000 noi locuinţe, iar oferta este de maximum 6.000 noi locuinţe finalizate. În condiţiile în care va mai exista şi în următorii trei ani acest decalaj uriaş între cerere şi ofertă, cu siguranţă preţurile vor mai creşte. Piaţa imobiliară românească nu este încă una matură, ea se mai aşază în timp şi probabil că vom mai trece prin perioade în care va stagna (cum este şi aceasta). Preţurile de pe piaţa imobiliară s-ar putea stabiliza începînd de anul viitor o dată cu creşterea ofertei, iar piaţa construcţiilor va continua pe o dinamică ascendentă în măsura în care materialele de construcţii nu se vor mai scumpi şi va exista forţă de muncă.
Cît de mult ar trebui
să se teamă românii de o cădere a pieţei imobiliare precum cea din SUA?
Din
ceea ce am înţeles de la specialiştii cu care am mai discutat, se pare că România
nu are motive să se teamă de o cădere a pieţei imobiliare în viitorul apropiat,
asta deorece după cum am mai spus, piaţa noastră încă se mai aşază, nu a ajuns
la maturizare şi nici pe departe la saturaţie. Criza din SUA afectează însă şi
România, dar într-un grad mult mai redus. La nivel macro, băncile sunt mai
reticente în acordarea împrumuturilor. Totodată, se confruntă cu o lipsă de
lichidităţi, fapt care se reflectă în creşterea dobînzilor. În ultima perioadă
am asistat la o majorare a acestora de la 8% la 10%. Practic, piaţa tranzacţiilor
este acum “on hold”, investitorii fiind şi ei în expectativă.