x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Consilier imobiliar

Consilier imobiliar

de Adrian Vaduva    |    06 Iun 2008   •   00:00

Ani Duţă ne sfătuieşte cum să ne luăm o casă

 

  • Care este cea mai bună lo­ca­ţie pentru achiziţionarea unei ca­se de vacanţă?

Prima destinaţie la care mă duc cu gîndul este Bulgaria. Acolo s-a construit foarte mult şi s-au dezvoltat adevărate “cartiere de va­can­ţă”, terenurile sunt achiziţionate la preţuri accesibile, iar dacă-ţi doreşti un apartament pe ţărmul Mării Negre în staţiuni precum Nessebar, Sunny Beach etc. îl poţi achiziţiona chiar şi cu 60.000 de euro. Pentru cei cu da­re de mînă o locuinţă de va­canţă la munte poate ge­ne­ra un randament inves­ti­ţional mai mare decît una situată pe litoral, datorită faptului că timpul anual de ocupare poate fi mai îndelungat.


  • De ce ar trebui ţinut cont atunci cînd se achiziţio­nea­­ză un apartament?

Ar trebui să ţinem cont în primul rînd de zonă, de loca­ţie. Investiţia trebuie să fie rentabilă în timp şi asta presupune ca în momentul în care vom dori să-l revindem să obţinem un oarecare cîştig. În cazul unui te­ren, luat în vederea con­struirii, investitorii mai sunt in­teresaţi şi de forma tere­nului, evitîndu-le pe cele de tip L, U sau T. De ase­me­nea, în acest caz coeficienţii urbanistici din zonă sunt un alt aspect demn de luat în calcul (înăl­ţi­mea maxi­mă permisă în zonă), iar în cazul unui apartament su­pra­faţa utilă şi nu cea construită. Atenţie însă, în cazul tere­nu­rilor foarte importantă este situaţia juridică (în jur de 80% din tranzacţii au neclarităţi în ceea ce priveşte situaţia juri­dică... exemplu: suprapunere cadastrală etc).

 

  • Crezi că în următorii trei ani vor mai creşte preţurile caselor din Bucureşti?

În 2008 cererea estimată de locuinţe este de circa 135.000 noi locuinţe, iar oferta este de maximum 6.000 noi locuinţe finalizate. În condiţiile în care va mai exista şi în următorii trei ani acest decalaj uriaş între cerere şi ofertă, cu siguranţă pre­ţurile vor mai creşte. Piaţa imobiliară românească nu este încă una matură, ea se mai aşază în timp şi probabil că vom mai trece prin perioade în care va stagna (cum este şi aceasta). Preţurile de pe piaţa imobiliară s-ar putea stabiliza începînd de anul viitor o dată cu creşterea ofertei, iar piaţa construcţiilor va continua pe o dinamică as­cen­dentă în măsura în care materialele de construcţii nu se vor mai scumpi şi va exista forţă de muncă.

Cît de mult ar trebui să se teamă românii de o cădere a pieţei imobiliare precum cea din SUA?
Din ceea ce am înţeles de la specialiştii cu care am mai discutat, se pare că România nu are motive să se teamă de o cădere a pieţei imobiliare în viitorul apropiat, asta deorece după cum am mai spus, piaţa noastră încă se mai aşază, nu a ajuns la matu­rizare şi nici pe departe la saturaţie. Criza din SUA afectează însă şi România, dar într-un grad mult mai redus. La nivel macro, băncile sunt mai reticente în acordarea împrumuturilor. Totodată, se confruntă cu o lipsă de lichidităţi, fapt care se reflectă în creşterea dobînzilor. În ultima perioadă am asistat la o majorare a acestora de la 8% la 10%. Practic, piaţa tranzacţiilor este acum “on hold”, investitorii fiind şi ei în expectativă.

×
Subiecte în articol: vedete