x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Consumul de cereale integrale contribuie la reducerea riscurilor de insuficienţă cardiacă

Consumul de cereale integrale contribuie la reducerea riscurilor de insuficienţă cardiacă

de Jurnalul National    |    23 Oct 2007   •   00:00

Consumul de cereale integrale poate contribui la reducerea riscurilor de dezvoltare a unei insuficienţe cardiace, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani publicat in Archives of Internal Medicine, informează Reuters.

Studii anterioare au demonstrat deja că cerealele integrale pot contribui la scăderea tensiunii arteriale şi la prevenirea infarctului.

La noul studiu, care a durat 20 de ani, au participat 21.000 de bărbaţi medici, cu o vărstă medie de 53,7 ani. Cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital şi de la Âşcoala medicală Harvard din Boston au monitorizat obiceiurile alimentare pe care participanţii la studiu le aveau la micul dejun. De asemenea, specialiştii au monitorizat cazurile de insuficienţă cardiacă. Pe parcursul studiului, 1.018 bărbaţi s-au imbolnăvit.

Majoritatea cazurilor de insuficienţă cardiacă s-au inregistrat in răndul participanţilor care nu au consumat la micul dejun cereale integrale (362 de cazuri la 7.000 de voluntari). Cele mai puţine cazuri s-au inregistrat in răndul participanţilor care consumau zilnic un bol de cereale (189 de bolnavi la 4.000 de voluntari).

Cercetătorii au descoperit că bărbaţii care consumă zilnic un bol de cereale integrale prezintă cu 28% mai puţine riscuri de a dezvolta o insuficienţă cardiacă.

"Persoanele care consumă la micul dejun o jumătate de ceaşcă de cereale integrale beneficiază şi de o scădere a tensiunii arteriale. De asemenea, cerealele integrale contribuie la scăderea riscurilor de diabet şi de maladii cardiace", a spus profesorul Luc Djousse, coordonatorul studiului.

Numai in Statele Unite, aproximativ 5 milioane de persoane suferă de insuficienţă cardiacă, iar anual sunt diagnosticate 550.000 de cazuri noi, potrivit Centrului de prevenire şi control al bolilor din Statele Unite. Anual se inregistrează 287.000 de decese provocate de această boală.

Insuficienţa cardiacă apare, de obicei, in urma unui infarct. Maladia se dezvoltă atunci cănd inima nu mai poate pompa cu eficienţă sănge in organele corpului şi, de obicei, apariţia ei este favorizată de ingroşarea arterelor, creşterea tensiunii arteriale şi diabet.

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin cereale integrale