x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Copiii destepti traiesc mai mult

Copiii destepti traiesc mai mult

de Miruna Nicolae    |    16 Dec 2005   •   00:00
Copiii destepti traiesc mai mult
STIINTA
Confom ultimelor studii facute la un institut din Harvard, copiii care au un coeficient de inteligenta ridicat sunt longevivi

Studiile au la baza testele efectuate in timpul copilariei subiectilor si s-a descoperit ca nivelul de crestere a limitei de varsta creste o data cu intelectul. Insa valoarea de la care putem spera la o viata cat mai lunga este de la un IQ cu o valoare mai mare de 163. Doctorii Laurie T. Martin si Laura D. Kubzansky au publicat descoperirile in American Journal of Epidemiology si au socat oarecum oamenii, mai ales ca aceasta valoare a coeficientului este destul de greu de atins.

MOTIVE. Aceste date nu sunt bazate pe niste motive foarte clare. Coeficientul de inteligenta este influentat de o gramada de factori, ca de exemplu: pozitia sociala. Ca si copii, participantii la testare proveneau din familii influente in acea vreme si cei mai multi erau albi. Recent au fost facute si alte teste in America si s-a demonstrat ca IQ-ul poate fi influentat si de problemele de sanatate, care nu au nici o legatura cu problemele socio-economice.

IQ. Cei mai multi au un IQ de 100, iar cei care depasesc cu aproape 30 aceasta valoare se considera de-a dreptul "dotati". Oamenii al caror IQ are o valoare de peste 160 sunt considerati niste "raritati". Insa au fost cativa oameni de stiinta, filozofi, compozitori care au beneficiat de o asemenea inteligenta. Unul dintre ei a fost celebrul om de stiinta Albert Einstein, care avea un IQ de 160. Compozitorul care a facut cariera inca de la o varsta foarte frageda, Mozart, avea un IQ cu o valoare de 165. Insa cel care a socat cu a lui valoare atat din punctul de vedere al coeficientului, cat si al carierei si descoperirilor a fost Goethe. Acesta avea un IQ de 210.

EISTEIN AVEA UN COEFICIENT DE 160
Insa cum putem sa-l ajutam pe micut sa capete un asemenea intelect? Studiile arata ca imaginatia il ajuta foarte mult sa se dezvolte, iar piata este plina de carti bazate pe fantezie. Totodata cititul il stimuleaza mult mai mult decat televizorul. S-a ajuns la concluzia ca un copil care este inteligent de la o varsta frageda nu va fuma in adolescenta si datorita capacitatii intelectuale va lucra in companii care ii vor asigura o viata mai buna, deci mai sanatoasa, deci mai lunga.

STIRI

Viespi in loc de caini

Oameni de stiinta americani sustin ca o specie de viespi care nu inteapa poate fi antrenata in doar cinci minute pentru detectarea anumitor mirosuri, insectele fiind la fel de eficiente ca si cainii, care necesita insa aproape sase luni de dresaj, la un cost de aproape 15.000 de dolari. Potrivit Associated Press, cercetatorii americani din cadrul Departamentului de Agricultura au inventat un dispozitiv ce contine viespi vii, cu ajutorul caruia au reusit sa detecteze toxine ce cresc in porumb sau in alune, cat si o substanta chimica aflata de regula in explozibili.

Scorpion cat un om

Amprentele fosile ale unui scorpion de apa mai mare decat un om au fost scoase la lumina zilei in Scotia de un geolog. Aceste urme, potrivit studiului realizat de profesorul Martin Whyte, de la Universitatea Sheffield (Marea Britanie), apartin unui Hibbertopterus, un animal de 1,6 metri lungime si 1 metru latime, dotat cu sase picioare si care a trait in urma cu 330 milioane de ani. Aceasta specie disparuta, care putea sa supravietuiasca in afara apei, traia in perioada in care stramosii nostri nu trecusera inca la deplasarea in pozitie bipeda. Urmele arata ca enorma creatura se deplasa fara indoiala foarte incet, tarandu-se cu ajutorul picioarelor sale plasate in partea anterioara a corpului si facand pasi de circa 27 de centimetri lungime.
×