x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Criza economică îmbogăţeşte dicţionarul limbii engleze

Criza economică îmbogăţeşte dicţionarul limbii engleze

de Ovidiu Ciutescu    |    13 Ian 2009   •   00:00

Cele mai multe dintre cuvintele şi expresiile care ar putea îmbogăţi în 2009 dicţionarul de limbă engleză îşi datorează existenţa actualei crize economice mondiale, notează The Daily Telegraph.



Autorii dicţionarului Gem, ce apare la casa editorială Collins, analizează o listă întreagă de cuvinte şi expresii a căror utilizare în limbajul vorbit şi scris va fi monitorizată în următoarele luni. Dacă se va descoperi că aceste cuvinte şi expresii s-au înrădăcinat în limba engleză, atunci ele vor fi incluse în dicţionar, citează Agerpres. În această listă a fost inclusă noţiunea 'staycation', compusă din verbul 'to stay' (a rămâne, a sta) şi substantivul 'vacation' (vacanţă). Cuvântul nou-creat 'staycation' se referă la zilele de weekend sau la vacanţa pe care o persoană este nevoită să le petreacă acasă din cauza lipsei de bani. Un alt cuvânt este 'recessionista', compus din 'recession' (recesiune) şi 'fashionista' (sclavul modei). Astfel, 'recessionista' poate fi denumită o persoană a cărei haine (ieftine sau ponosite) corespund situaţiei economice dificile.

Pe locul doi printre sursele de inspiraţie care au dat naştere unor cuvinte şi expresii noi se află site-urile de interacţiune socială. Tocmai pasiunii britanicilor pentru comunicarea virtuală îi datorează limba engleză noţiunea 'social notworking' (de la expresia 'social networking'), care descrie comportamentul unei persoane care îşi petrece orele de serviciu navigând pe asemenea siteuri. De asemenea, se propune includerea în dicţionar a verbului 'to defriend', care ar putea fi tradus prin 'des-împrietenire' - a scoate o anumită persoană de pe lista prietenilor.

×
Subiecte în articol: lumea