x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Csibi Istvan, reţinut de procurorii DIICOT

Csibi Istvan, reţinut de procurorii DIICOT

de Ovidiu Ciutescu    |    13 Feb 2008   •   00:00
Csibi Istvan, reţinut de procurorii DIICOT

11:08 • Procurorii DIICOT au emis miercuri, la ora 00:05, o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele omului de afaceri din Harghita, Csibi Istvan, a declarat după audierile de marţi noapte, avocata acestuia, Lucia Furtună.

Procurorii DIICOT au emis miercuri, la ora 00:05, o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele omului de afaceri din Harghita, Csibi Istvan, a declarat după audierile de marţi noapte, avocata acestuia, Lucia Furtună.

AUDIERI. Lucia Furtună susţine că Istvan s-a prezentat din nou, miercuri dimineaţă, la ora 10.00, la DIICOT pentru o posibilă declaraţie în faţa anchetatorilor întrucât în marţi seară ar fi refuzat să facă acest lucru. Furtună a declarat că Istvan a refuzat să semneze procesul verbal prin care i se aduceau la cunoştinţă învinuirile, însă acest lucru l-ar fi făcut o avocată din oficiu. Furtună a mai declarat că Csibi Istvan este acuzat printre altele de instigare la înşelăciune, instigare la delapidare şi instigare la evaziune fiscală. Omul de afaceri, Csibi Istvan, vizat de o anchetă a DIICOT privind fapte de criminalitate economică, a ajuns marţi în jurul orei 22:00 la Parchet şi a fost adus la Bucureşti pentru audieri într-un dosar privind constituirea unui grup organizat ce ar fi produs un prejudiciu de peste 80 de miliarde de lei vechi (8 milioane RON). La intrarea în Parchet, Istvan a declarat că nu ştie de ce a fost chemat. El a fost ridicat în cursul serii de marţi de la Miercurea Ciuc şi adus în Capitală.

ACUZAŢII. Surse judiciare susţin că ancheta DIICOT l-ar viza pe Istvan, pe Gyula Kovacs, contabilul firmelor sale, pe fosta sa soţie, Gabriela Kovacs, Robert Tanko şi Dănuţ Cîrlescu. Potrivit aceloraşi surse, Gyula Kovacs ar fi plecat deja plecat din ţară. Omul de afaceri harghitean, Csibi Istvan, mai este cercetat în legătură cu săvârşirea unei infracţiuni de înşelăciune în formă deosebit de gravă. Astfel, procurorii reţin în sarcina întreg grupului infracţional un prejudiciu de 70.533.161.615 lei vechi în dauna statutului în urma deconturi de accize făcute pe două societăţi comerciale. Acest prejudiciu ar fi rezultat din tranzacţii făcute în perioada octombrie 1999 – decembrie 2000. Procurorii DIICOT au mai descoperit şi o serie de operaţiuni fictive cu produse spirtoase făcute pe SC Medvaia SRL în perioada septembrie 2003 – aprilie 2004. Prejudiciul reţinut de procurori numai pe aceste operaţiuni este de 13.197.831.636 lei vechi. Locuinţa lui Csibi Istvan din Miercurea Ciuc a fost percheziţionată marţi seară în baza unei autorizaţii emise de Tribunalul Bucuresti. În urmă cu două săptămâni, în 31 ianuarie, Csibi Istvan a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei Roman la şapte ani de închisoare cu executare, pentru comiterea infracţiunii de lipsire de libertate si a fost achitat pentru comiterea infracţiunii de şantaj. În afara acestui dosar pentru care a primit 7 ani de inchisoare, Csibi Istvan este cercetat în alte patru dosare penale instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Aceste dosare cuprind mai multe infracţiuni comise cu violenţă. Printre acuzaţiile aduse lui Csibi Istvan este şi cea cu privire la faptul că ar fi organizat un grup infracţional care a reuşit să controleze mediul de afaceri din Harghita. Din această reţea făceau parte opt poliţişti cu funcţii de conducere din Inspectoratul Judeţean de Poliţie Harghita, dar şi şeful şi adjunctul Gărzii Financiare din acelaşi judeţ.

×
Subiecte în articol: magazin istvan csibi istvan csibi diicot