x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cum să mă abţin de la mâncat?!

Cum să mă abţin de la mâncat?!

de Anca Nicoleanu    |    12 Mar 2010   •   00:00
Cum să mă abţin de la mâncat?!

Maestrul bucătar Horia Vîrlan se distrează pe cinste la "Uite cine găteşte", emisiunea culinară a cărei gazdă este la Prima TV. A cunoscut "vedete non-bucătari care, la sfârşitul «experimentului», cum îi spun eu, au devenit bucătari sau măcar au prins gustul gătitului". Se declară fericit "că datorită acestui experiment am câştigat câţiva prieteni, iar pentru aceasta le mulţumesc".


Din cele patru vedete alese la fiecare ediţie să facă de mâncare în condiţii de catering, Horia desemnează un bucătar-şef, care va trebui să conducă "ostilităţile" în bucătărie, hotărând care este meniul şi împărţind sarcinile pentru celelalte trei vedete. Alegerea meniului zilei, achiziţionarea ingredientelor, pregătirea mâncării şi livrarea unui anumit număr de comenzi, respectând ora stabilită de client, nu au fost nicicând mai dificile şi mai amuzante.

"Mâncarea gătită de vedetele-bucătari e consumată de cei care au comandat-o. Cele mai multe preparate sunt gustoase şi este meritul domniilor lor, chiar dacă aduc şi eu un mic un ajutor în timpul gătitului. Nu trebuie să uitaţi că tot acest «experiment» are rolul de a apropia vedetele de noi, ceilalţi, oamenii obişnuiţi, prin «specializarea dumnealor în bucătărie»", spune maestrul bucătar.

RĂVAŞELE
Mărturiseşte că nu l-a oripilat cu felul de a găti nici una dintre vedete, "pentru că am fost mereu atent la ceea ce fac în bucătărie, nelăsându-le să greşească prea tare. Până la urmă, am fost şi eu interesat să «iasă treabă». Totuşi, au fost câţiva care nu au avut dorinţa de a face ceva gratuit pentru alţii, de a găti, în cazul nostru, adică de «a da ceva din partea lor» pentru semeni. Am să vă las pe dumneavoastră să decideţi care au fost aceştia".

La "Uite cine găteşte" ar fi bucuros să o vadă "pe doamna ministru al Turismului gătind pentru turişti papanaşi cu smântână" sau "pe Andreea Marin împreună cu soţul gătind plăcinţele cu răvaşe pentru admiratorii dumnealor".

CIORBELE
"Bucatele noastre. Carte cu preparate mai mult sau mai puţin româneşti", lansată de Horia Vîrlan anul trecut, s-a reeditat într-o ediţie uşor îmbunătăţită. Cartea conţine 365 de reţete, împărţite în patru capitole, fiecărui capitol corespunzându-i câte un anotimp. Multe dintre preparate sunt însoţite de fotografii care descriu aranjarea acestora în farfurii.

"Fotografiile mi-au luat în jur de 45 de zile de lucru susţinut, dar am fost norocos să lucrez cu Ionuţ Tica, un foarte bun fotograf." Horia spune că nu are nici o reţetă favorită, chiar dacă "gătesc ciorbe sau supe cu o deosebită plăcere", şi că n-a bifat rateuri, pentru că îi ies toate preparatele din prima.

KILOGRAMELE
Copiii săi îl bat la cap să-şi deschidă un restaurant "şi dorinţa aceasta s-ar putea materializa într-o bună zi, dar deocamdată sunt foarte ocupat cu televiziunea şi cu firma mea de consultanţă în alimentaţie publică", spune el, firmă care reprezintă principala sa sursă de venit. Într-o vreme, maestrul bucătar se chinuia să slăbească. L-am întrebat dacă a reuşit. "Nu mă mai necăji şi tu! Nu reuşesc să mă ţin de cure. Gătesc, stau printre mâncăruri, scriu despre mâncăruri şi trăiesc din gătit mâncăruri. Păi, cum să mă abţin de la mâncat?!"

×
Subiecte în articol: vedete