x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cum se construiesc Jocurile Olimpice?

Cum se construiesc Jocurile Olimpice?

de Cristina Ologeanu    |    17 Feb 2006   •   00:00
Cum se construiesc Jocurile Olimpice?
DOCUMENTAR
Discovery a intrat in culisele pregatirilor pentru evenimentul sportiv al anului

Jocurile Olimpice de Iarna - Torino 2006 reprezinta cel mai important eveniment al acestui an. Duminica, de la ora 21:00 puteti urmari un documentar de exceptie pe canalul Discovery Channel despre lucrurile mai putin stiute ale Jocurilor Olimpice de Iarna. Locatiile aflate in constructie au fost filmate pe toata durata de desfasurare a lucrarilor respective. Protagonistii au fost surprinsi in cateva dintre cele mai dificile momente, in timp ce alte secvente au fost "reconstituite vizual", folosindu-se materiale de arhiva si programe de grafica pe computer.

COSTURI. Bazine de apa, teleschiuri, trambuline pentru sarituri, o partie de bob si trei patinoare. Toate sunt pregatite de o echipa de cateva mii de oameni, costurile totale ridicandu-se la 1.700 milioane euro. Este una dintre cele mai mari suprafete folosite vreodata pentru o olimpiada de iarna. Pregatirile nu au fost lipsite de surprize... nedorite. Echipa s-a lovit de cele mai imprevizibile lucruri cu putinta: de la faptul ca nu au putut sa construiasca partia de bob in zona aleasa din cauza cantitatii de azbest continute de sol, pana la descoperirea unei bombe din cel de-al doilea razboi mondial. Rezultatul? 51.000 persoane au fost evacuate din locuintele lor, inainte de detonarea proiectilului. Constructorii au lucrat intr-un ritm frenetic, iar sportivii s-au pregatit pentru a obtine cele mai bune performante posibile. Documentarul urmareste construirea si testarea unor structuri unice, o provocare uriasa in sine.

Thomas Morgenstern, expert in sarituri cu schiurile, pe post de cobai

CARACTERISTICI. Partia de bob si sanie are 1,5 km lungime si contine un sistem complex de inghetare. Dupa o incercare esuata, care aproape i-a obligat pe organizatori sa renunte la ideea de a construi o astfel de partie sau sa apeleze la o partie similara dintr-o alta tara, proiectantii au adoptat o solutie revolutionara, care urmareste terenul cu denivelari. Caracteristicile zonei au fost studiate folosind algoritmi complecsi, iar partia a fost dotata cu un sistem de inghetare constanta, controlata electronic. Stiinta, tehnologia si materialele inovatoare sunt studiate la Universitatea Bath din Marea Britanie, unde campionul mondial, dr Kristan Bromely, testeaza materiale si design-uri pentru o noua sanie, numita RACE. Tanarul austriac Thomas Morgenstern, campion la sarituri cu schiurile, lucreaza intens, colaborand cu Universitatea Graz si cercetatorii de aici intr-un tunel special amenajat pentru schi in Viena, folosit pentru a testa aerodinamica si costumele pentru schi.

×