O descoperire a cercetătorilor americani ar putea duce la crearea unui
sistem de avertizare seismică precoce care va permite evacuarea
populaţiei din zonele ameninţate.
O descoperire a cercetătorilor americani ar putea duce la crearea unui sistem de avertizare seismică precoce care va permite evacuarea populaţiei din zonele ameninţate.
O echipă de cercetători americani care studiază falia San Andreas din California a observat că, înainte cu cîteva ore de înregistrarea unui seism, se produc unele schimbări geologice discrete, descoperirea putînd permite crearea unui sistem de prevenire în caz de cutremure, relatează Mediafax, care citează agenţia Reuters.
Rezultatele studiului, realizat pe falia San Andreas (Parkfield), plecînd de la analiza scoarţei terestre la o adîncime de un kilometru, au fost publicate miercuri, în revista Nature.
SEMNALE GEOLOGICE. Potrivit cercetătorului Paul Silver, de la Institutul Carnegie din Washington, instrumentele au detectat schimbări geologice provocate, cel mai probabil, de mici fracturi ale rocilor sub efectul presiunii de pe scoarţa terestră. Echipamentul cercetătorilor a înregistrat undele seismice înainte, în timpul şi după două mici cutremure. În primul caz, semnalele geologice s-au simţit cu 10 ore înainte de producerea unui cutremur cu magnitudinea de 3 grade pe scara Richter, petrecut în decembrie 2005. Semnale de acelaşi tip au fost observate cu două ore înainte de un cutremur de 1 grad, care a avut loc cinci zile mai tîrziu. "Avem de gînd să facem mai multe experimente pentru a confirma dacă aceste schimbări fac parte dintr-un proces fizic general produs înainte de fiecare cutremur", a declarat seismologul Fneglin Niu, de la Universitatea Rice, din Houston.
ZECE ANI PÎNâ LA NOUL SISTEM. Deocamdată prevenirea cutremurelor de pămînt rămîne o problemă, deoarece actualele sisteme de avertizare anunţă un seism cu cel mult cîteva secunde înainte. Or, trebuie "să ajungem la un moment în care avem un sistem de alertă precoce, dar mai sunt zece, 20 de ani", a explicat seismologul Paul Silver. "Nu contează cît timp ai la dispoziţie. Chiar şi în cîteva secunde poţi opri instalaţia de gaze. Dar în zece ore ai putea evacua populaţia, ai scoate oamenii din centrul oraşului şi zonele cele mai periculoase", a precizat cercetătorul.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate la doar două luni de la producerea unui cutremur puternic în provincia Sichuan din China, soldat cu aproximativ 80.000 de morţi.
Citește pe Antena3.ro