
SUFLETUL COMERTULUI
EVOLUTIE - Dacia - o masina competitiva, nu doar un simbol national
Daca pana in â89 Dacia era un simbol national, pentru care se faceau liste de asteptare, imediat dupa revolutie a urmat un vertiginos trend descendent. O data ce se privatizeaza si devine marca a grupului Renault, relansarea Dacia, desi in hopuri, devine evidenta.
ALEX ANGHEL, CRISTIAN PASARICA
![]() |
2004. Noul logo, o expresie a modernitatii, inlocuieste bidimensionalitatea cu tridimensionalitatea
|
Popularitatea de care s-a bucurat marca Dacia de-a lungul istoriei sale se datoreaza in mare masura si regimului trecut, care sprijinea marcile autohtone. Dupa revolutie a fost nevoie de ceva timp pentru a ne lamuri daca marca Dacia va ramane un simbol pentru producatorii autohtoni.
Citește pe Antena3.ro

![]() |
![]() |
DESIGN. In linia caroseriei Daciei Logan (foto stanga) nu se mai regasesc deloc trasaturile modelelor de la inceputuri
|
DESIGN. Datorita evolutiei designului interior si exterior al automobilelor Dacia, precum si largirii gamei prin aparitia utilitarelor, marca a evoluat in Dacia 1310, folosita pentru versiunile berlina si break, si Dacia 1304, 1305, 1307 si 1309, folosite pentru utilitare.
Tot marca Dacia a fost folosita pentru automobilul de mic litraj, fabricat la I.A. Timisoara (Dacia 500), cat si pentru varianta sport (Dacia Sport). Dupa 1989, Automobile Dacia a inceput folosirea marcilor de personalizare, prima fiind inspirata de sloganurile revolutiei: Dacia Liberta. Lansarea automobilului de tip hatch-back a determinat folosirea unui nou sub brand: Dacia Nova. Dupa privatizarea societatii Automobile Dacia, marca Dacia a fost stilizata, capatand o forma moderna. Aceasta forma a fost folosita pentru modelele Dacia SupeRNova si Dacia Solenza.
EVOLUTIA MODELELOR. Dacia Logan este vehiculul-vedeta pentru construirea marcii. Compania s-a relansat o data cu aparitia modelului Logan. Dacia este o marca a grupului Renault - o valoare sigura, prin fiabilitatea si durabilitatea produselor sale. Valorile actuale ale marcii sunt: modernitatea, robustetea si accesibilitatea, ceea ce ii confera personalitate. Cu toate acestea, Dacia nu suporta termeni de comparatie cu ceea ce s-a intamplat cu Skoda. Totusi, ea raspunde, intr-o masura insemnata asteptarilor epocii ei. Cu tehnologii actuale si verificate, de o conceptie simpla, Dacia a dezvoltat o politica de distributie extrem de flexibila, declinand astfel si la propriu unul dintre beneficiile marcii: "la indemana". Este adaptata la conditii dificile, avand costuri de intretinere si reparatie moderate. De altfel, intr-o piata cu competitie accelerata, Dacia si-a propus, o data cu Logan, sa cucereasca nisa (altminteri neacoperita) automobilelor cu pret decent si performante pentru gusturi ceva mai cultivate. Avantajele functionale ale marcii sunt: accesibilitate prin pret, cost mic de utilizare, adaptare la conditii dificile, comportament rutier sigur.
In constructia marcii s-a acordat o atentie deosebita dimensiunilor incredere/seductie, astfel incat astazi Dacia beneficiaza de o cota de incredere in crestere.
EVOLUTIA LOGO-ULUI. Prima emblema Dacia a aparut in 1968 si a echipat automobilele Dacia 1100 si Dacia 1300. Datorita schimbarii denumirii producatorului din UAP in IAP, emblema a evoluat, pastrand insa forma exterioara de scut de lupta. exterioara de scut de lupta. Emblema a echipat toate modelele Dacia si s-a pastrat pana la cumpararea companiei de Renault. Privatizarea a adus modernizarea si stilizarea logo-ului Dacia, acesta imbracand forma de blazon in culoarea dominanta albastru, culoarea cerului senin. Evolutiv, logo-ul a devenit tridimensional, forma fiind tot de blazon, dar cu fata bombata, racordata in curba stransa cu o bordura cromata. Solutia gasita pentru noul logo ramane in registrul simbolic si conceptual pe care compania l-a abordat inca de la inceputuri.
CONCLUZIE. Probabil, o data cu schimbarile produse de-a lungul timpului, Dacia va deveni intr-adevar o marca in stare sa poata concura cu marile companii producatoare de automobile. De apreciat este faptul ca Dacia ramane una din putinele marci care a rezistat dupa revolutie, adaptandu-se perfect modelului capitalist. Chiar daca meritul nu este in intregime al celor din tara, trebuie remarcata flexibilitatea de care acestia au dat dovada.