x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun DNA il cercetează pe Sterian Guli

DNA il cercetează pe Sterian Guli

de Jurnalul National    |    29 Noi 2007   •   00:00

Sterian Guli, cel care a căştigat postul de conducere la Parchetul Capitalei, alături de alţi doi candidaţi pentru posturi de şefi de Parchete, au fost citaţi de procurorii anticorupţie in urma unor suspiciuni cu privire la oferire de mită pentru obţinerea subiectelor de examen inainte de susţinerea acestora, potrivit unor surse judicare.

Sterian Guli, cel care a căştigat postul de conducere la Parchetul Capitalei, alături de alţi doi candidaţi pentru posturi de şefi de Parchete, au fost citaţi de procurorii anticorupţie in urma unor suspiciuni cu privire la oferire de mită pentru obţinerea subiectelor de examen inainte de susţinerea acestora, potrivit unor surse judicare.

Cei trei ar fi beneficiat de complicitatea unor membri ai Comisiei de examinare, dar şi din partea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Sterian Guli a fost ridicat joi după-amiază, in baza unei citaţii in care era notat ca invinuit.

De altfel, Institutul Naţional dre Magistratură urmează să solicite CSM invalidarea examenului de promovare in funcţie.

Surse judiciare informau, in urmă cu o zi, că prim-procurorul Parchetului Tribunalului Bucureşti, Dragoş Nestor, va fi inlocuit de la conducerea acestei instituţii, ca urmare a incetării mandatului, cu Sterian Guli, procuror de la Parchetul Judecătoriei Urziceni, care ar fi obţinut punctajul cel mai mare in urma examenului susţinut pentru ocuparea postului.

Procurorul Sterian Guli nu a candidat pentru funcţia de prim-procuror şef al Parchetului Urziceni, care este vacantă şi nici pentru cea de şef al Parchetului Tribunalului Ialomiţa, post de asemenea liber, potrivit site-ului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Sterian Guli a fost văzut frecvent in ultimii doi ani făcănd antecameră la fostul vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga.

Alegerea lui Sterian Guli in locul procurorului Dragoş Nestor - pe care subalternii săi il consideră "un factor de echilibru" - a generat o stare de nemulţumire in răndul anchetatorilor bucureşteni, cu atăt mai mult cu căt desemnarea la conducerea Parchetului Capitalei a procurorului din Urziceni ridică semne de intrebare, potrivit surselor citate.

Examenul susţinut de cei care au candidat pentru postul de şef al Parchetului Tribunalului Bucureşti a constat in prezentarea unui proiect de management, urmat de un test grilă privind chestiuni de management şi comuncare, dar şi căteva intrebări referitoare la organizarea şi funcţionarea Ministerului Public.

Din Comisia de examinare au făcut parte procurori de la Curţile de Apel Galaţi şi Alba-Iulia, din Parchetul Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar şi profesori de management de la Cluj.

Cu mult inainte de organizarea examenului, voci din CSM spuneau că se doreşte debarcarea lui Dragoş Nestor, precum şi cea a lui George Bălan, procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Bucureşti.

Potrivit unor surse judiciare, Dragoş Nestor, procuror criminalist cu "state vechi" in Parchetul Capitalei, a "picat" examenul, organizat luna aceasta, postul său urmănd a fi preluat de Sterian Guli, un procuror cu grad de parchet de judecătorie, care a intenţionat să ajungă şi la Parchetul instanţei supreme şi la Parchetul Naţional Anticorupţie (actualul DNA), insă a fost respins de fiecare dată, printre motive figurănd şi faptul că magistratul ar fi o persoană irascibilă.

Mai mult, presa il indică pe Guli drept un magistrat nu tocmai curat, cotidianul "Jurnalul Naţional" relatănd anul trecut imprejurările in care o persoană, care dorea să contracteze un imprumut de la o bancă, unde soţia lui Guli lucra, a ajuns să-l finanţeze pe procuror, in schimbul obţinerii banilor. Cănd a incetat "finanţarea", creditul a fost respins. Valeriu Licu, fost director al SC Rofep SA Urziceni, a reclamat faptul că "magistratul intermedia imprumuturi de la cămătari" sau "cum BCR Urziceni reacţiona ori de căte ori patronii de firmă il călcau pe soţul directoarei pe bătături", notează "Jurnalul Naţional", in ediţia din 15 septembrie 2006.

Totodată, Gazeta de Sud-Est a relatat cazuri de tranzacţii imobiliare in care Sterian Guli a fost implicat.

CSM nu a iniţiat verificări pentru a stabili dacă informaţiile jurnaliştilor se confirmă.

Potrivit declaraţiei de avere din 2006 a lui Guli, postat pe site-ul CSM, magistratul nu are in proprietate niciun bun, precizănd doar că in 2006 a achiziţionat in leasing un autoturism Volkswagen Polo.

  • MediafaxÂ

×
Subiecte în articol: magazin guli sterian sterian guli