Inţeleptul işi face iarna car şi vara sanie, sună un proverb. Deşi ârăcealaâ este o afecţiune predominantă in sezonul rece a anului, există anumiţi factori care favorizează apariţia ei in sezonul cald. Printre aceştia sunt aerul condiţionat, piscina, duşurile cu apă rece, ingheţata, sucurile reci, ce ne pot sensibiliza suficient pentru ca unul din cele căteva sute de tipuri de rinovirusuri să ne infecteze.
Inţeleptul işi face iarna car şi vara sanie, sună un proverb. Deşi ârăcealaâ este o afecţiune predominantă in sezonul rece a anului, există anumiţi factori care favorizează apariţia ei in sezonul cald. Printre aceştia sunt aerul condiţionat, piscina, duşurile cu apă rece, ingheţata, sucurile reci, ce ne pot sensibiliza suficient pentru ca unul din cele căteva sute de tipuri de rinovirusuri să ne infecteze. Astfel ajungem să strănutăm, să tuşim şi să âne curgă nasulâ in plină vară. Ce mai, suntem ârăciţi cobzăâ, cănd afară sunt 400C . Fugim repede la farmacie după diverse combinaţii de paracetamol cu vitamina C pentru a scăpa mai repede de simptome.
Există insă şi remedii naturale, după cum arată un STUDIU recent.
Conform unei metaanalize publicate in prestigiosul Jurnal Lancet Boli Infecţioase, Echinacea poate preveni 58% din cazurile de răceală şi poate reduce durata bolii cu 1.4 zile. Rezultatele cercetării sunt disponibile online din 25 iunie 2007. Studiile incluse in metaanaliză au urmărit 1600 de oameni care au folosit diverse produce cu Echinacea. (1)
Rezultatele remarcate de cercetători sunt spectaculoase. Combinaţia dintre vitamina C şi Echinacea reduce incidenţa răcelii cu 86%, Echinacea simplă reduce cu 65%, iar atunci cănd pacienţii au fost incoculaţi direct cu un rinovirus, Echinacea a redus riscul de a dezvolta răceala cu 33%.
Cu toate acestea, autorii au recunoscut că sunt necesare studii largi, randomizate, controlate cu placebo, pentru a ştii cu siguranţă efectele plantei. Datorită lipsei resurselor financiare, asemenea studii nu vor fi realizate niciodată, aşa incăt trebuie să ne mulţumim cu rezultatele obţinute pănă in prezent, chiar dacă ele sunt controversate, existand in trecut studii care au aratat că Echinacea nu ar avea efecte in prevenţia răcelii. (2) Companiile farmaceutice nu pot patenta Echinacea, de aici rezultănd şi lipsa interesului pentru a finanţa studii referitoare la activitatea preventivă a plantei.
Echinacea este originară din nordul Americii. Trei specii (E.purpurea, E.pallida, E.angustifolia) prezentă interes medical. Planta a fost utilizată in medicina populară a amerindienilor, in special pentru protecţia faţă de infecţiile respiratorii, gripă sau muşcăturile de şarpe. Echinacea conţine polifenoli - acizii cafaric şi cicjoric, eicosanoide, dar şi alte substanţe precum polizaharide sau alcamide. Acesti constituenţi au acţiune antiinflamatorie, antivirală si imunostimulatoare, proprietăţi ce pot explica rolul impotriva rinovirusului.
Concluzie : In medie, Echinacea previne 58% din cazurile de răceală şi reduce cu 1.4 zile duratei acesteia.
Bibliografie:Â