O populaţie în creştere, schimbarea dietelor şi extinderea "amprentei de apă" a omului ar putea aduce sfârşitul apei ieftine. Avertizarea face parte dintr-un raport anual al Pacific Institute din California, iar ecologiiştii cred deja că lumea se apropie de "vârful" apei ecologice, la fel cum s-a ajuns la limita de petrol, limita naturală a ceea ce era considerat cândva infinit.
Lumea este în pericol de a rămâne fără apă, potrivit lui Peter Gleick, preşedinte al Pacific Institute şi unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în resurse globale de apă potabilă, informează Antena3. Oamenii, prin agricultură, industrie şi altele folosesc circa jumătate din resursele regenerabile şi accesibile de apă dulce. Dar şi la acest nivel, miliarde de oameni trăiesc fără cele mai elementare servicii de apă, aprecia Gleick . Experţii avertizează că una din modalităţile de combatere a crizei este conştientizarea publiculu de "conţinutul" de apă al obiectelor zilnice.
Astfel, un pahar cu suc de portocale necesită 850 de litri pentru a fi produs, în vreme ce producerea unui kilogram de microcipuri cere 16.000 de litri. Un hamburger necesită circa 2400 de litri de apă. Deşi apa revine în sistem în diferite forme, nu ajunge obligaotiru într-o locaţie sau de o calitate ce poate fi refolosită eficient. Grupul îşi manifestă îngrijorarea că apa va ajunge cauză unor violenţe sau chiar războiaie. De altfel, un studiu publicat în publicaţia Academiei de Ştiinţe a SUA ce a anlizat 8000 de războiae pe parcursul a 500 de ani arată că lipsa apei a fost un catalizator mai mare decât se bănuia. Una din probleme este folosirea ineficientă şi în exces a apei în industrie şi agricultură. Calculele ONU arată că o treime din populaţia lumii suferă din cauza lipsei de apă: până în 2020, consumul este de aşteptat să crească cu 40%, iar până în 2025, doi din trei oameni vor trăi în condiţii de "stres" privind apa. (V.A.)
Citește pe Antena3.ro