x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Elizabeth Taylor: O viaţă în lumina reflectoarelor

Elizabeth Taylor: O viaţă în lumina reflectoarelor

de Adela Cristina Teodorescu    |    23 Mar 2011   •   18:33
Elizabeth Taylor: O viaţă în lumina reflectoarelor
Sursa foto: /REUTERS

Elizabeth Taylor a fost una dintre cele mai reprezentative personalităţi ale secolului XX, diva strălucind pe marile ecrane în filme precum „Cleopatra”, „National Velvet”, sau „Cui îi este teamă de Virgina Woolf?”. Viaţa ei privată extrem de colorată, succesul pe marele ecran şi devotamentul cu care s-a dedicat acţiunilor caritabile în lupta împotriva SIDA, nu au ţinut-o nici un moment departe de luminile rampei, ea cunoscând succesul încă de la vârsta de 12 ani. Pe lângă o carieră care a strălucit în lumina reflectoarelor, Elizabeth Taylor a stârnit vâlvă de-a lungul anilor cu cele şapte căsătorii ale sale, poate că cea mai renumită relaţie fiind cea pe care a avut-o cu partenerul său de ecran, Richard Burton, considerată ulterior una dintre cele mai celebre poveşti de dragoste din cetatea filmului. 

Însă, în primul rând, ea a fost cunoscută ca una dintre cele mai de succes actriţe, marcând imaginea Hollywoodului. Vârful carierei ei cinematografice a fost atins în decada anilor ’50-’60, “actriţa cu ochi violeţi” primind patru nominalizări la Oscar în această perioadă, pentru rolurile din “Raintree Country”, “Pisica pe acoperişul fierbinte”, “Suddenly, Last Summer”, şi chiar recompensată cu primul premiu pentru “Butterfield 8”. Pentru Elizabeth Taylor, cel de-al doilea Oscar a venit  în anul 1963, pentru rolul din “Cui îi este teamă de Virginia Woolf?”.

 Elizabet Taylor l-a cunoscut pe Richard Burton pe platoul de filmare al peliculei „Cleopatra”, unul dintre cele mai costisitoare filme din istorie. Actriţa fusese deja căsătorită de patru ori, cu Conrad Hilton Jr., Michael Wilding, Michael Todd şi Eddie Fisher, înainte de a-l lua de soţ pe Burton, în anul 1964. Relaţia lor a fost una tumultoasă, ei divorţând şi recăsătorindu-se din nou în 1975, doar pentru a divorţa din nou un an mai târziu, în timp ce diva avea deja un nou iubit în persoana ambasadorului Iranului în SUA de atunci, Ardeshir Zahedi. În cele din urmă, Elizabeth Taylor s-a mai căsătorit de două ori, cu John W. Warner şi Larry Fortensky, de cel din urmp divorţând în 1996.

În paralel cu evenimentele din lumina reflectoarelor, Elizabeth Taylor a avut, însă, parte şi de o istorie a problemelor de sănătate, care au început în toamna în care filma pentru primul ei succes cinematografic, „National Velvet”, o formă rară de pneumonie aproape ucigând-o în anul 1961. În anii ’90, a trebuit să se supună unei intervenţii chirurgicale de înlocuire a şoldului, urmată de o altă pneumonie severă şi, în cele din urmă, de o operaţie pe creier pentru îndepărtarea unei tumori benigne în 1997. În anul 2004, diva a decoperit că suferă de insuficienţă cardiacă, fiind permanent obosită şi neputând să respire, apoi de scolioză.

În ciuda tuturor acestor probleme de sănătate, Liz Taylor a continuat să se implice în acţiuni de caritate pentru fundaţiile care luptă împotriva SIDA, luând această decizie încă din anul 1991, după decesul actorului Rock Hudson.

Elizabeth Taylor a avut 4 copii, Michael Wilding, Christopher Wilding, Maria Burton-Carson şi Liza Todd-Tivey, care i-au oferit 10 nepoţi şi patru strănepoţi.

×
Subiecte în articol: deces elizabeth taylor