x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Energie eoliană pentru români

Energie eoliană pentru români

de Ovidiu Ciutescu    |    12 Feb 2008   •   00:00
Energie eoliană pentru români

10:44 • La numai o zi după ce Institutul Naţional de Statistică anunţa că România pierde resurse de energie primară, cât şi resursele de energie electrică, compania spaniolă Iberdrola Renovables a anunţat i că a semnat un contract care îi conferă dreptul de a achiziţiona un portofoliu de aproximativ 50 de sisteme eoliene în estul României, pentru suma de 300 milioane euro (436 milioane dolari).

La numai o zi după ce Institutul Naţional de Statistică anunţa că România pierde resurse de energie primară, cât şi resursele de energie electrică, compania spaniolă Iberdrola Renovables a anunţat i că a semnat un contract care îi conferă dreptul de a achiziţiona un portofoliu de aproximativ 50 de sisteme eoliene în estul României, pentru suma de 300 milioane euro (436 milioane dolari).

INVESTIŢIE. Sistemele eoliene aparţin companiei Dobrogea AG, deţinută de grupul tehnologic elveţian NEK şi de compania română Rokura, şi au o capacitate totală de circa 1.600 megawatti. Aceste sisteme sunt în prezent în diferite stadii de construcţie, primul fiind preconizat să devină funcţional în 2009. Iberdrola Renovables, care este cea mai mare companie energetică eoliană din lume din punct de vedere al capacităţii de producţie, desfăşoară în prezent operaţiuni în 19 ţări şi are un portofoliu de proiecte la nivel mondial ce însumează peste 42.000 megawatti. Compania a atins la sfârşitul anului 2007 o capacitate de 7.704 megawatti, comparativ cu 4.434 megawatti în 2006.

Cei 1.600 MW sunt un sfert din puterea instalată a Hidroelectrica, cel mai mare producător român de energie electrică din surse regenerabile iar Hidroelectrica produce 30% din consumul ţării noastre.

Iberdrola Renovables este cel mai mare producător mondial de energie verde, cu o capitalizare de 23,8 miliarde de euro. Aceasta a raportat în 2007 o creştere cu 87% a cantităţii de energie electrică din surse regenerabile produsă, ajunsă la 14,708 miliarde de kilowatt oră. Societatea are de gând să ajungă la o capacitate instalată de 13.600 MWh până la finele lui 2010, de la 7.704 cât deţinea la sfârşitul lui 2007.

Compania-mamă a Iberdola Renovables a fost acceptată de către Nuclearelectrica pentru a începe tratativele privind compania de proiect care va deţine reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.
 

×
Subiecte în articol: magazin energie