x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Erste Group: Datoriile Europei de Est sunt neglijabile

Erste Group: Datoriile Europei de Est sunt neglijabile

06 Mar 2009   •   00:00

Datoriile Europei de Est sunt "neglijabile" comparativ cu cele ale Europei Occidentale, iar temerile referitoare la creditele externe ale regiunii Europei de Est nu sunt justificate, potrivit unui raport alcătuit de analiştii grupului bancar austriac Erste Group Bank AG, citat de Bloomberg şi Agerpres.



"Să construieşti o poveste utilizând interpretarea greşită a datelor este foarte înşelător. Aceasta este ceea ce s-a întâmplat cu multe ziare şi surse de cercetare influente în ultimele săptămâni", susţin analiştii Erste Juraj Kotian şi Rainer Singer. La data de 17 februarie 2009, agenţia de rating Moody"s Investors Service, a estimat că băncile occidentale cu subsidiare în Europa de Est riscă o reducere de rating, pe măsură ce economiile din regiune se deteriorează.

Raportul alcătuit de analiştii Erste susţine că datele statistice furnizate de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS) au fost interpretate greşit. Analiştii citează "articolele alarmiste" conform cărora Europa de Est a împrumutat 1.700 miliarde de dolari de pe pieţele externe şi trebuie să " rostogolească" sau să achite 400 de miliarde de dolari în acest an. Analiştii compară aceste datorii cu datoriile externe ale Germaniei de 2.300 miliarde de dolari, ale Marii Britanii - 4.500 miliarde de dolari şi ale Belgiei, care are de "rostogolit" sau rambursat 375 miliarde de dolari în acest an. "Astfel de comparaţii ar fi arătat că gradul de îndatorare al Europei de Est şi dependenţa sa de finanţarea externă este neglijabil comparativ cu Europa Occidentală", se arată în raportul alcătuit de analiştii Erste. Conform raportului, cifrele referitoare la datoriile Europei de Est au fost înşelătoare, deoarece au inclus şi creditele oferite şi finanţate de diviziile locale ale băncilor străine pe pieţele locale.

Raportul citează ca un exemplu cifrele BIS referitoare la solicitările externe totale ale Cehiei, de 191 miliarde dolari în trimestrul trei al anului trecut, cifră care este mai mare decât datoria externă a ţării, de 88 miliarde de dolari. Potrivit analiştilor Erste, cifra a inclus şi creditele acordate de băncile din Cehia filiale ale unor bănci străine, precum Ceska Sporitelna AS, controlată de Erste, şi Ceskoslovenska Obchodni Banka AS, controlată de grupul bancar belgian KBC Groep NV. De asemenea, raportul susţine că băncile din Austria au acordat credite de 318 miliarde dolari, sau 73 la sută din PIB-ul Austriei, către Europa de Est. În schimb, aceste bănci s-au împrumutat cu 143 de miliarde de dolari, sau 33 de procente din PIB, din această regiune. Aceste cifre arată că datoria netă a băncilor este echivalentă cu 40 de procente din PIB-ul Austriei. În plus, raportul dintre creditele gospodăriilor per capita versus PIB per capita arată că "ţările din Europa Centrală şi de Est cu cel mai mare grad de îndatorare" nu se apropie încă de media din zona euro.

×
Subiecte în articol: miliarde dolari lumea erste