x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Europa îngheaţă, Gazprom spune că şi-a majorat livrările de gaze!

Europa îngheaţă, Gazprom spune că şi-a majorat livrările de gaze!

de Ovidiu Ciutescu    |    07 Ian 2009   •   00:00

Grupul rus Gazprom şi-a majorat livrările de gaze naturale spre Uniunea Europeană şi Turcia până la aproximativ 200 milioane metri cubi pe zi via rutele alternative, după ce Ucraina a închis conductele care trec prin teritoriul său, a declarat miercuri vicepreşedintele grupului rus Gazprom, Alexander Medvedev, citat de Agerpres.



"Conducta Yamal-Europe şi facilităţile de stocare a gazelor ne oferă o cantitate de aproximativ 150 milioane metri cubi şi sperăm să majorăm cantitatea preluată din facilităţile de stocare cu alte 10 milioane metri cubi pe zi până la finele zilei de miercuri", a declarat Alexander Medvedev. Potrivit acestuia, prin conducta Blue Stream, care face legătura între Rusia şi Turcia, şi care în prezent funcţionează la capacitate maximă, Gazprom furnizează alte 48 milioane metri cubi pe zi. În mod normal, în perioadele de iarnă, Gazprom furnizează Europei via Ucraina o cantitate de aproximativ 300 milioane metri cubi pe zi şi alte 80-90 milioane metri cubi via conducta Yamal-Europe. La acestea se adaugă alte 35-40 miliane metri cubi furnizate Turciei via Blue Stream, astfel că în total cantitatea totală furnizată de Gazprom UE şi Turciei se ridică la aproximativ 430 milioane metri cubi pe zi.

Anterior, Alexander Medvedev a acuzat Ucraina că a blocat toate cele patru gazoducte care asigură tranzitul gazelor naturale ruseşti spre consumatorii europeni via teritoriul Ucrainei. "Din păcate situaţia continuă să se deterioreze. Ieri noapte Ucraina a închis complet toate conductele pentru exportul gazelor naturale spre Europa via Ucraina", a declarat Alexander Medvedev, subliniind că Gazprom este gata oricând să reia negocierile cu Ucraina. În schimb, compania ucraineană Naftogaz a acuzat grupul Gazprom că a oprit, miercuri, complet livrările de gaze naturale către Ucraina, astfel încât este imposibil pentru Naftogaz să continue livrările către Europa. "Livrările prin staţia Sudzha au fost reduse la zero la ora 07.44 (05.44 GMT), a declarat miercuri purtătorul de presă al Naftogaz, Valentin Zemlyansky. Premierul rus, Vladimir Putin, a ordonat luni reducerea furnizărilor de gaze naturale la graniţa cu Ucraina cu un volum similar celui furat de ţara vecină, în tranzitul spre Europa. Şeful guvernului a acceptat propunerea preşedintelui Gazprom, Alexei Miller, de reducere a furnizărilor la graniţa Rusiei cu Ucraina "cu un volum similar celui sustras - 65,3 milioane metri cubi - şi, ulterior, cu un volum similar celui furat zilnic"

×
Subiecte în articol: metri milioane gazprom ucraina lumea cubi