5 ianuarie – Mariah Carey îşi surprinde neplăcut fanii când urcă cel puţin ameţită de alcool pe scena decernării premiilor Palm Springs International Film Festival, pentru a primi premiul pentru cel mai bun debut, în pelicula „Precious”. Ea încearcă să ţină un discurs de mulţumire în timpul căruia i se împleticeşte limba, vorbeşte prea încet şi are un comportament cel puţn ciudat. În timpul discursului, ea spune „Vă rog să mă scuzaţi pentru că sunt puţin...”, când cineva din public completează: „Beată!”.
11 ianuarie – Tom Cruise este numit cel mai sexy bărbat mic de înălţime din lume, într-un top întocmit în Marea Britanie. Actorul, care are 1.70 înălţime, a depăşit în rang nume precum Kelly Jones, membru al trupei Stereophonics, Robert Carlyle, actorul din „The Full Monty”, cântăreţul Mark Owen sau prezentatorul TV Richard Hanmond.
14 ianuarie – Angelina Jolie şi Brad Pitt donează un milion de dolari pentru sinistraţii dezastrului din Haiti. Prin intermediul Fundaţiei Jolie-Pitt, cei doi actori oferă această sumă organizaţiei medicale umanitare „Medici fără frontiere”, care a venit în ajutorul victimelor cutremurului din Haiti.
17 ianuarie – Are loc cea de-a 62-a gală a premiilor Globul de Aur, marele câştigător al acesteia fiind desemnat filmul „Avatar”, în regia lui James Cameron. Pelicula obţine două premii dintre cele patru la care a fost nominalizată: „Cel mai bun film-dramă” şi „Cel mai bun regizor”. Marele perdant al serii este Up in the Air (Sus, în aer). Deşi conducea în topul nominalizărlior, la şase categorii, pelicula semnată de Jason Reitman n-a obţinut decât un singur premiu, pentru „Cel mai bun scenariu”. La premiile decernate pentru producţiile de televiziune, „Mad Men” a fost desemnat cel mai bun serial pentru micul ecran. (foto: Reuters)
23 ianuarie – Roman Polanski este somat prin decizie judecătorească să se întoarcă în SUA pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea primită pentru acuzaţia de viol. Avocaţii regizorului au făcut recurs, în timp ce Polanski a continuat să fie arestat la domiciliu, în reşedinţa sa din Elveţia.
28 ianuarie – S-au închis studiourile Miramax. Birourile Miramax Studios din Los Angeles şi New York şi-au închis porţile după 31 de ani de activitate.
31 ianuarie – La Los Angeles are loc decernarea premiilor Grammy, în cadrul celei de-a 52-a ediţii ale celei mai importante ceremonii de premiere din industria muzicală. Marea câştigătoare a acestui an a fost Beyonce, care a obţinut şase trofee. Ea a fost urmată de cântăreaţa de muzică country Taylor Swift, cu patru trofee, The Black Eyed Peas şi Jay-Z care au plecat acasă cu 4 premii şi Eminem, care a fost răsplătit cu două trofee Grammy. (foto: JustJared.com)
4 februarie – Medicii legişti fac public motivul decesului actriţei Brittany Murphy, survenit în mod neaşteptat la sfărşitul lunii decembrie 2009. Potrivit acestora, Murphy a decedat în urma unei pneumonii agravate de anemie şi intoxicare cu medicamente. Decesul a fost declarat accidental.
5 februarie – Anne Hathway renunţă la religia catolică pentru a-şi susţine fratele homosexual. Actriţa a declarat că nu are de ce să continue să facă parte dintr-o religie dacă aceasta este „limitată în a accepta orientarea sexuală” a fratelui ei.
8 februarie – Medicul lui Michael Jackson este acuzat de omor prin imprudenţă, de tribunalul din Los Angeles. Conrad Murphy pledează nevinovat la acuzaţia potrivit căreia decesul lui Michael Jackson a survenit în urma unei doze de anestezic mult prea puternică administrată din greşeală de medic. Acuzaţia este susţinută şi de faptul că Murphy i-a prescris cântăreţului această medicamentaţie acasă, nu la spital. Medicului i se stabileşte o cauţiune de 75.000 de dolari şi îi este interzis să mai administreze anestezic, dar poate continua să practice medicina.
16 februarie – Robert Redford primeşte din partea Unversităţii de Teatru din California de Sud premiul purtând chiar numele său. Actorului i-a fost înmânat Premiul Robert Reford pentru Artiştii Implicaţi, ca recunoaătere a meritelor sale în cinematografie şi a rolului pe care l-a avut în activităţi sociale.
20 februarie – Încep filmările pentru producţia "The Tourist", care îi are protagonişti pe doi dintre cei mai apreciaţi actori din lume, Johnny Depp şi Angelina Jolie. Se poate spune că, pe aproape tot parcursul anului, toată lumea a stat cu sufletul la gură să afle cum evoluează chimia dintre cei doi actori. Şi dacă tabloidele îi şi vedeau un cuplu, spunând că deja perechea de viaţă a fiecăruia, Brad Pitt şi respectiv Vanessa Pardis, dau semne de nelinişte, până la urmă s-a dovedit că Jolie şi Depp au devenit doar foarte buni prieteni.
22 februarie – Angelina Jolie s-a împăcat cu tatăl său, celebrul actor Jon Voight. Ea îl îndepărtase pe acesta din viaţa sa şi a familiei sale în urma afirmaţiilor pe care le-a făcut Voight despre sănătatea ei mentală, după ce actriţa l-a adoptat pe Maddox din Cambodgia.
2 martie – Rapper-ul Lil Wayne este arestat şi închis pentru deţinere ilegală de arme. Deşi iniţial a primit o sentinţă de un an, el a fost eliberat după 8 luni de închisoare, aflându-se sub supraveghere pentru încă 3 ani.
5 martie – Premiera în cinematografe a filmului "Alice in Wonderland". Pelicula semnată de Tim Burton a înregistrat cele mai mari încasări ale anului la premieră, 115 milioane de dolari, clasându-se în fruntea celor mai bune premiere filmelor 3D din istorie.
6 martie – Decernarea premiilor Zmeura de Aur. Sandra Bullock va intra în istoria cinematografiei ca fiind prima actriţă care obţine în acelaşi an atât Oscarul cât şi Zmeura de Aur pentru cea mai bună actriţă în rol principal. Deşi ofensată de această decizie, ea s-a prezentat să îşi primească Zmeura primit pentru rolul din pelicula „All about Steve”, acuzând juriul că nu a văzut filmul înainte de a vota. Supărarea i-a mai trecut, mai mult ca sigur, când a primit Oscarul a doua zi pentru rolul din „The Blind Side”, ea învingând la categoria „Cea mai bună actriţă în rol principal” actriţe precum Meryl Streep şi Hellen Mirren.
7 martie – Are loc cel mai important eveniment anual din domeniul cinematografiei, decernarea premiilor Oscar. Marea câştigătoare a celei de-a 82 ceremonii este pelicula „The Hurt Locker”, în regia fostei soţii a lui James Cameron, Kathryn Bigelow. Cei doi s-au aflat în centrul atenţiei, între peliculele „Avatar” şi „The Hurt Locker” dându-se o luptă foarte strânsă. În cele din urmă, filmul regizat de Bigelow a fost desemnat câştigător, obţinând şase statuete, printre care şi cea pentru cel mai bun regizor. Asfel, fosta soţie a lui Cameron a intrat în istoria acestor premii ca fiind prima femeie căreia i s-a acordat Oscarul pentru regie. Deşi a avut nouă nominalizări, „Avatar” a obţinut numai trei premii: „Cea mai bună imagine”, „Cea mai bună scenografie” şi „Cele mai bune efecte speciale”. (foto: Reuters)
11 martie – S-a încheiat divorţui lui Hugh Hefner. Magnatul s-a despărţit legale de fosta s-a soţie, vedeta Playboy Conrad, la 11 ani după ce s-au separat.
23 martie – Ducesa de York Sarah Ferguson este filmată cu camera ascunsă de un jurnalist aflat sub acoperire de la News of the World în timp ce primeşte mită 40.000 de dolari cash şi i se promit încă 700.000 de dolari în cont. Totul pentru a intermedia o întâlnire între reporterul deghizat şi fostul ei soţ, prinţul Albert. Ea a afirmat ulterior că „regretă nespus decizia luată în acel moment”.
26 martie - Dennis Hopper, în vârstă de 73 de ani, primeşte o stea pe bulevardul Hollywood Walk of Fame. Actorul ia parte la ceremonia de inaugurare a celei de-a 2.403-a stea pe faimosul bulevard, părând a avea o stare fosrte bună, chiar dacă în urmă cu doar câteva luni a descoperit că suferă de cancer de prostată. (FOTO)
28 martie - Ashton Kutcher şi Demi Moore lansează o campanie împotriva sclaviei în Haiti.
29 martie – Ricky Martin declară public că este homosexual, deşi orientarea sa sexuală face subiectul speculaţiilor încă din urmp cu câţiva ani. Cântăreţul portorican frânge însă inimile unei serii de admiratore, declarând că este fericit cu alegerea sa. El anunţă că va scoate un volum biografic . Martin spune că a ales să anunţe public orientarea sa deoarece nu doreşte să trăiască ascunzându-se.
30 martie 2010 - James Franco a fost admis la Universitatea Yale din Conneticut. Actorul a mai urmat ]n trecut cursuri de regie la Universitatea din New York şi cursuri de literatură la Universitatea Columbia.
16 aprilie – Începe scandalul anului, între Mel Gibson şi Oksana Grigorieva, care a făcut deliciul publicaţiilor de scandal de-a lungul şi de-a latul planetei. Ce a rămas în urma lui? Un Mel Gibson care este considerat acum misogin, antisemit şi cu potenţiale porniri criminale, după ce Oksana Grigorieva a făcut publice telefoanele de ameninţare pe care le-a primit de la actor. În ciuda faptului că la început declarau că vor rămâne prieteni, cei doi au ajuns să se târască unul pe altul în tribunale pentru custodia fetiţei lor, atunci în vârstă de cinci luni, pensie alimentară şi acuzaţii de tentativă de omor.
12-22 mai – Are loc cea de-a 63-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. În ciuda succeselor pe care le-a înregistrat România la celebrul festival de film în ultimii ani, în 2010 premiile au cam ocolit ţara noastră. Atât „Marţi, după Crăciun”, în regia lui Radu Muntean, cât şi „Aurora”, regizat de Cristi Puiu au primit ciritici pozitive, dar acestea nu au fost suficiente şi pentru premierea vreunuia dintre cele două filme. Singurul premiat a fost Ionuţ Piţurescu, care a primit distincţia oferită de operatorul de telefonie mobilă SFR la categoria „Cel mai îndrăzneţ scurt metraj”, pentru filmul „Căutare”.