x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun FBI între stiluri şi tradiţii/ Nu şi-a plătit factura la telefon!

FBI între stiluri şi tradiţii/ Nu şi-a plătit factura la telefon!

de Ovidiu Ciutescu    |    11 Ian 2008   •   00:00
FBI între stiluri şi tradiţii/ Nu şi-a plătit factura la telefon!

Înregistrări legale ale convorbirilor telefonice în care sunt vizate persoane suspectate de terorism în Statele Unite au fost întrerupte de către operatorii din telecomunicaţii, pentru că FBI nu şi-a plătit facturile, potrivit unui raport al inspectorului Departamentului de Justiţie, relatează AFP şi Reuters.

Înregistrări legale ale convorbirilor telefonice în care sunt vizate persoane suspectate de terorism în Statele Unite au fost întrerupte de către operatorii din telecomunicaţii, pentru că FBI nu şi-a plătit facturile, potrivit unui raport al inspectorului Departamentului de Justiţie, relatează AFP şi Reuters.

RUŞINICĂ. Alertaţi de suspiciuni de fraudă asupra fondurilor rezervate operaţiunilor secrete ale FBI, inspectorii Departamentului au demarat o anchetă care a dus la condamnarea, în luna iunie, a unei specialiste în telecomunicaţii, care deturnase 25.000 de dolari. Însă, în cursul anchetei, inspectorii au descoperit un sistem învechit de plată a operaţiunilor secrete. Pentru efectuarea plăţilor, documentele trebuie să treacă prin terţe birouri, total dezorganizate, potrivit raportului, al cărui rezumat este publicat pe site-ul Departamentului. Dezorganizarea este flagrantă mai ales pentru plata înregistrărilor telefonice din lupta împotriva criminalităţii şi terorismului. Spre deosebire de un alt program demarat de NSA, toate ascultările FBI-ului se fac cu mandat judecătoresc. Examinând aproximativ de 1.000 de ordine de plată emise de cinci birouri diferite, inspectorii au descoperit că mai mult de jumătate au fost plătite cu întârziere. Iar în cazul unora, plata se făcea cu atât de mare întârziere, încât operatorul tăiase deja linia telefonică. Nu este vorba despre zgârcenie, pentru că, pe de altă parte, terţe birouri s-au arătat de multe ori incapabile să încaseze rambursarea sumelor care erau percepute în plus faţă de suma iniţială, plăţi efectuate de operatori. Directorul FBI, John Miller, a răspuns printr-un comunicat în care a subliniat că aceste întreruperi au fost temporare şi fără consecinţe. El a mai spus că FBI are în vedere modernizarea sistemului de plată.

DISCREDITAŢI. Conform celor relatate de Reuters, raportul de audit a citat un caz în care o înregistrare făcută în cadrul Foreign Intelligence Surveillance Act, care gestionează spionajul electronic, a fost întreruptă pentru că nu a fost plătită factura. "Întârzierea plăţii facturilor a dus la deconectarea liniilor telefonice care trebuiau să asigure furnizeze FBI-ului aceste înregistrări, ceea ce a dus la pierderea dovezilor, inclusiv o situaţie în care livrarea unei interceptări cerute prin FISA nu a fost furnizată din cauza plăţii în ultimul moment al facturii", potrivit raportului. Purtătorul de cuvânt al FBI, Richard Kolko, a declarat că "nicio investigaţie nu a fost serios afectată de această situaţie". Majoritatea informaţiilor din raport conţineau informaţii confidenţiale şi multe detalii nu au fost făcute publice. Programul FISA, denunţat de critici ca fiind neconstituţional, urmează să fie revizuit de Congres. Însă Congresul nu este convins de fiabilitatea programului pentru companiile de telefonie care participă la programul lansat de George W. Bush după atacurile de la 11 septembrie 2001. Bush vrea ca aceste companii să aibă imunitate juridică, pentru că participă la program, având în vedere că o cooperare în cadrul FISA este esenţială pentru securitatea naţională.

×
Subiecte în articol: magazin