x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Fenomenul "Che"

Fenomenul "Che"

28 Apr 2005   •   00:00

MAGAZIN
Che Guevara, legenda generatiei actuale

O marca CHE vinde tricouri, tigari de foi, aparand sub forma de graffiti, iar mai nou - imaginea unui post de radio romanesc.

  • de PAULA SAFTA

  • Au trecut mai mult de 30 de ani de la moartea lui Che Guevara, iar amintirea sa a ramas in memoria tuturor. Ernesto Guevara de la Serna, cunoscut de multi sub numele de "Che", a devenit un caz de studiu atat pentru psihologi, cat si pentru designeri.

    INFLUENTE. Peste tot vezi adolescenti care poarta tricouri, bandane sau accesorii cu Che Guevara si care sustin ca se considera adepti ai acestuia. Cand sunt intrebati de unde atata idolatrizare pentru Guevara, tinerii raspund evaziv, de unde se poate intelege ca nu prea stiu ei care-i treaba cu acest personaj. Adevarul e ca "intr-o societate lipsita de printipuri" si valori morale, adolescentii sunt dispusi sa poarte orice fel de accesoriu vestimentar doar ca sa fie in ton cu moda, adica trendy, fancy&co si ca sa se poata integra intr-un grup. De aici rezulta manipulare, egal stereotip, care sunt in floare! Daca e sa-i luam la rand, am ajunge la concluzia ca "tineret-mandria tarii" habar nu are cine e personajul care a devenit un "accesoriu vestimentar" atat de ravnit. Majoritatea insista pe ideea "Guevara - revolutionarul" si ignora, pentru motive mai mult sau mai putin cunoscute, faptul ca acesta a fost unul dintre cei mai fanatici criminali ai secolului trecut.

    Che Guevara, pe toate "gardurile"

    STIL. "Lucrurile interzise, tabu, au fost mereu la moda. Semnele comuniste, cum ar fi inscriptiile cu Lenin, secera si ciocanul au fost mereu in atentia adolescentilor si inca sunt; li se alatura imprimeurile cu frunza de marijuana sau canabis", ne spune Catalin Botezatu, designer vestimentar. Aceste curente au multi ani la activ, in comparatie cu tara noastra, cand de-abia s-au asimilat.

    "In SUA, Che Guevara reprezinta un model de virilitate", spune Aurora Liiceanu. "CHE" reprezinta CHE pentru tinerii romani? O simpla imagine la moda.

    EL COMANDANTE. Abandonandu-si profesia de medic, Che se asociaza, in 1954, cu Fidel Castro, pentru a se dedica unicei sale pasiuni, revolutia.

    Profitand de o declaratie a revolutionarului argentinian din 1965, in care Guevara acuza tarile socialiste de complicitate cu imperialistii, Fidel il inlatura din viata politica. Che paraseste insula in care reusise, alaturi de Castro, sa rastoarne dictatura lui Fulgencio Batista. Insa nu renunta la unica sa pasiune: lupta de gherila, pe care o initiaza intai in Congo, iar mai tarziu in Bolivia, loc in care a fost capturat si omorat la 9 octombrie 1967, la Vallegrande. Datele in legatura cu executia sa au variat de-a lungul anilor, dar relatari recente incearca sa acrediteze ideea unei colaborari intre trupele guvernamentale ale Boliviei si CIA.

    Guevara a descoperit o teorie a intaietatii luptei militare, in particular conceptul de gherila, foquismo. Multe dintre teoriile lui Che Guevara privind tacticile gherilei sunt prezentate in lucrarea sa din 1961, "Lupta de gherila".
    ×
    Subiecte în articol: guevara che guevara