x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Fidel Castro - Tiranul favorit al Hollywood-ului

Fidel Castro - Tiranul favorit al Hollywood-ului

09 Iun 2005   •   00:00

Fidel Castro a facut din spionaj o pasiune. Costisitor si daunator, acest hobby n-a scapat celebritatile hollywoodiene care au vizitat Cuba de "lupa grea" a dictatorului.

  • de RALUCA GRINTESCU
  • MAGAZIN
  • Papa Ioan Paul al II-lea l-a vizitat pe Castro in 1998, in Cuba
    "Fidel Castro e un geniu!", exclama Jack Nicholson dupa o scurta vizita in Cuba prin 1998. "Am vorbit despre orice. Castro este un umanist, ca si presedintele Clinton. Cuba este pur si simplu un Paradis!"

    Nicholson nu mai inceteaza sa vorbeasca despre aceste lucruri, iar multi dintre colegii sai de breasla ii calca pe urme. Francis Ford Coppola, Kevin Costner, Steven Spielberg, Woody Harrelson, Kate Moss, Naomi Campbell, Leo Di Caprio, Chevy Chase, Robert Redford si multi altii au fost si ei uimiti la randul lor de ceea ce reprezinta Fidel Castro si insula lui condamnata.

    Toate bune si frumoase, numai ca vedetele care au dat o raita in minunatul loc paradisiac habar n-au avut ca sunt spionate 24 de ore din 24 si ca fiecare miscare sau discutie intima era supravegheata indeaproape de oamenii lui Castro. Nu degeaba Bill O’Reilly, in emisiunea cu acelasi nume, i-a etichetat "prostanacii Hollywood-ului".

    "Lista lui Schindler"

    "Jobul meu era sa pun microfoane si camere de filmat in camerele lor de hotel", marturiseste agentul de spionaj cubanez Delfin Fernandez, unul din agentii de elita din subordinea lui Fidel. "Ei nici nu stiu ca sunt urmariti pe tot parcursul sederii lor in Cuba. Activitatile personale sunt filmate la ordinul lui Castro insusi. In ciuda rezidentilor saraci, Havana a devenit o "mecca" a pornografiei infantile. "Nu numai ca tiranul a cunoscut multe persoane celebre, dar le-a si spionat, fiind martorul celor mai intime secrete ale lor. Cand starurile veneau in vizita, cele mai frecventate hoteluri erau Nacional, Melia Habana si Melia Cohiba.
    Camerele erau deja echipate cu sisteme de supraveghere de ultima ora. Si nu numai. Eram atenti la orice miscare a lor. Daca se plimbau pe coridoare sau mergeau la piscina hotelului nici nu remarcau ca erau numai ochi in jurul lor", se confeseaza Fernandez. Pedro Almodovar, unul din cei mai renumiti regizori spanioli, s-a aflat si el pe "lista neagra". Probabil ca Almodovar banuia ca este spionat, intrucat Castro n-a reusit sa surprinda nimic iesit din comun.

    Cu frica-n san!

    Fidel Castro este un "connoisseur" exceptional in materie de spionaj. Nici macar prietenii din anturajul sau n-au scapat de sub lupa dictatorului. Cel mai bun exemplu il reprezinta vechiul sau prieten, scriitorul Gabriel Garcia Marquez, care a primit in dar de la Fidel o casuta in Havana. Numai ca, inainte ca Marquez sa se mute acolo, Fidel a remodelat intregul cuibusor, instaland peste tot cabluri pentru dispozitivele de spionat. "Am inregistrat tot. Fidel nu are incredere in nimeni!", spune Fernandez.
    Securistii de top din subordinea lui Castro se aduna in fiecare seara si comenteaza suculent despre inregistrari precum actorii dupa filmari. "Hmmmm, scenele astea sunt mai scandaloase decat oricare din scenele pe care le-a filmat pana acum", se amuza zgomotos un agent in timp ce priveste "zbenguielile amoroase" ale unei celebre actrite spaniole. "Dragi tovarasi, mi se pare ca aceasta senora n-ar trebui sa mai fie atat de aspra in comentariile la adresa regimului nostru totalitarist, nu-i asa?", chicoteste Fidel.

    America pe primul loc!

    Totusi, numele sonore americane sunt pe lista de prioritati a dictatorului. "Cand a auzit ca Naomi Campbell si Kate Moss vin in Cuba, ordinul a fost: "vigilenta nonstop!". "Apoi am primit un telefon cum ca cele doua fotomodele vor sta in aceeasi camera cu Leonardo Di Caprio. Zvonul a creat o agitatie nastrusnica" isi aduce aminte Fernandez.

    O singura vizita, in schimb, a reusit sa dea peste cap planurile lui Castro. In vizita sa in Cuba, in 1998, garzile de corp ale Papei Paul Ioan al II-lea au descoperit cateva emitatoare amplasate in camera Sfintiei Sale. Se pare ca Fidel are un dinte impotriva papalitatii. Probabil ca multi nu-si mai aduc aminte, dar in ianuarie 1962, Papa Ioan al XXIII-lea l-a excomunicat pe Fidel Castro din Biserica Catolica.
    ×
    Subiecte în articol: fidel castro castro fidel