Oficialii de la Paris au stins flacăra olimpică din cauza protestelor
demonstranţilor protibetani împotriva Chinei, relatează Sky News. • VIDEO
Pe fondul protestelor, autorităţile au decis stingerea torţei şi urcarea ei într-un autocar. După scurt timp a fost reaprinsă şi ştafeta a continuat pe străzile Parisului.
Cursa nu a durat mult timp şi, din cauza continuării protestelor, flacăra a fost stinsă din nou, iar torţa a fost urcată în acelaşi autocar.
Prefectura Parisului a confirmat că torţa olimpică a fost stinsă "din motive tehnice", fără a oferi detalii. Ulterior, autorităţile au anunţat reaprinderea flăcării olimpice.
Stingerea torţei olimpice este un eşec al organizatorilor, în condiţiile în care flacăra - "simbolul păcii" - ar trebui să rămînă aprinsă pe traseul în jurul lumii.
Capitala Tibetului, Lhasa, a fost scena unor proteste violente declanşate la 14 martie de călugării budişti faţă de regimul autoritarist chinez, care a recurs la măsuri dure de represiune.
China susţine că 19 protestatari au murit în violenţele din Lhasa, în timp ce guvernul tibetan în exil a anunţat 140 de victime.
Oficialii de la Paris au stins flacăra olimpică din cauza protestelor demonstranţilor protibetani împotriva Chinei, relatează Sky News.
Anterior, un incident minor a avut loc între manifestanţii protibetani şi un bărbat ce arbora un drapel al Chinei. Mai multe zeci de manifestanţi s-au strâns, luni dimineaţă, în piaţa Trocadero. Ei au afişat un banner cu lungimea de 15 metri, pe care se putea citi mesajul "Pentru un Tibet liber". Aproximativ 3.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a supraveghea trecerea flăcării olimpice prin Paris, ultima etapă europeană a ştafetei.
Patru bărbaţi au fost arestaţi, la Paris, la scurt timp după ora locală 12.30, pe traseul parcurs de flacăra olimpică, în timp ce încercau să încetinească înaintarea torţei. Doi bărbaţi, care purtau un drapel tibetan şi au încercat să plaseze în mijlocul străzii înainte ca în locul respectiv să ajungă flacăra olimpică, au fost arestaţi imediat de poliţie. Câteva minute mai târziu, doi militanţi din cadrul organizaţiei Reporteri fără Frontiere au forţat cordonul poliţiei pentru a ajunge la flacără, care era la trei metri de ei. De-a lungul parcursului flăcării olimpice, mai multe persoane au încercat să se întindă pe şosea în calea torţei, dar au fost îndepărtate de poliţie înainte de apropierea ştafetei. Pe alocuri, parcursul torţei a fost perturbat de busculade, iar, potrivit Sky News, protestele demonstranţilor protibetani împotriva Chinei i-au determinat pe oficialii de la Paris să stingă flacăra olimpică.
Steaguri negre, arborate la Primăria Parisului şi pe Champs-Elysees
Membri ai organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF) au montat, luni după-amiază, steaguri de culoare neagră pe care figurează cătuşe în locul simbolului jocurilor olimpice în incinta Primăriei din Paris şi pe Bulevardul Champs-Elysees, relatează AFP.Drapelul negru a fost adus în sediul Primăriei Parisului de şase politicieni ecologişti, chiar înainte de trecerea flăcării olimpice. Steagul a fost arborat în curtea interioară a Primăriei în jurul orei 15.30 (16.30 ora Romîniei), la fereastra biroului lui Denis Baupin, adjunctul primarului socialist Bertrand Delanoe.
"Suntem nemulţumiţi de aducerea în Primărie a torţei olimpice. Odată cu această torţă, în Primărie intră şi sîngele tibetanilor", a declarat Baupin.
Un drapel similar a fost arborat şi la etajul trei al unei clădiri de pe Champs-Elysees, chiar în momentul trecerii torţei olimpice.
În cursul dimineţii, trei membri RSF s-au legat cu lanţuri de structura metalică a Turnului Eiffel pentru a monta un drapel identic.
În apropierea sediului Parlamentului francez a fost montată o pancartă pe care scria "Respectaţi drepturile omului în China!", iar aproximativ 40 de deputaţi au protestat în momentul trecerii convoiului olimpic.
Postul britanic Sky News a relatat anterior că torţa olimpică a fost stinsă de două ori în cursul protestelor organizate la Paris. Autorităţile franceze susţin însă că torţa a fost stinsă o singură dată, "din cauza unei probleme tehnice".
Incidentul a avut loc la trecerea torţei prin faţa sediului France Televisions, fiind cauzat de "defectarea unei torţe". Autorităţile franceze au explicat că flacăra olimpică este ţinută aprinsă în permanenţă într-un autocat care însoţeşte convoiul, cerînd presei să nu confunde "torţa" cu "flacăra".
Incidentul de la Londra
- Mediafax
Citește pe Antena3.ro