x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Franţa: Preţul carburanţilor scoate fermierii în stradă

Franţa: Preţul carburanţilor scoate fermierii în stradă

de Ovidiu Ciutescu    |    04 Iun 2008   •   00:00
Franţa: Preţul carburanţilor scoate fermierii în stradă
Sursa foto: AFP/

11:04 • Creşterea preţurilor la carburanţi a stîrnit un val de nemulţumiri în rîndul transportatorilor şi fermierilor francezi. Conform AFP, aceştia organizează, miercuri, proteste de amploare în toată Franţa. De asemenea, pescarii participă la o manifestaţie la Bruxelles pe aceeaşi temă.

Creşterea preţurilor la carburanţi a stîrnit un val de nemulţumiri în rîndul transportatorilor şi fermierilor francezi. Conform AFP, aceştia organizează, miercuri, proteste de amploare în toată Franţa. De asemenea, pescarii participă la o manifestaţie la Bruxelles pe aceeaşi temă.

PROTESTE. 60 de camioane strînse de Organizaţia transportatorilor rutieri europeni (OTRE) au invadat periferia oraşului Tolouse, acţiune ce a perturbat serios circulaţia. Mesajul transmis de protestatari este unul cît se poate de clar: "Sperăm să transmitem un semnal guvernului privitor la transportul de mărfuri, cu cîteva zile înainte de preluarea preşedinţiei UE de către Franţa". OTRE a transmis avertismente către prefecţii din mai multe departamente franceze cum că, începînd de miercuri vor demara "acţiuni sporadice pentru apărarea transportului de mărfuri, ameninţat în Franţa". OTRE susţine că creşterea preţului gazolinei a dus la creşterea cu 30% a preţului pentru transportatori. Tot miercuri, circa 50 de fermieri au manifestat în faţa prefecturii din Albi, plasînd două tractoare în faţa clădirii, în timp ce ceilalţi împărţeau manifeste, perturbînd circulaţia. În Auch, 80 de fermieri s-au strîns în faţa prefecturii de dimineaţă, cerînd o întrevedere cu prefectul.


SEDIUL C.E. PICHETAT. Cîteva sute de pescari au început să se strîngă miercuri la Bruxelles în cartierul instituţiilor europene, parţial blocat de forţele de poliţie, pentru a protesta faţă de creşterea preţului gazolinei. Majoritatea se aflau în apropierea sediului Comisiei Europene şi al Consiliului European, unde se întîlnesc periodic miniştrii din UE. Forţele de ordine au fosr desfăşurate în număr mare. "Aşteptăm în total 140 de autocare din Franţa, Italia, Spania şi Portugalia, adică 5.000-6.000 de persoane. Am venit pentru a manifesta paşnic, dar poliţia are aerul că ar vrea să intervină, deci ne temem ca situaţia să nu degenereze. Am venit pentru a spune că nu putem lucra, avînd în vedere actualul preţ al gazolinei. Suntem în grevă de trei săptămîni, am vrea să lucrăm, dar deocamdată nu putem ", a spus un reprezentant al pescarilor din Sete, sudul Franţei, Ange Morello. Asociaţia europeană a organizaţiilor naţionale pentru societăţile de pescuit s-a desolidarizat de manifestaţia de la Bruxelles, temîndu-se de incidente.

×
Subiecte în articol: magazin