Sute de mii de oameni, potrivit unor surse chiar un milion, au ieşit ieri după-amiază în centrul capitalei sârbe, Belgrad, în Piaţa Mare, pentru a participa la un megaprotest faţă de declararea unilaterală a independenţei provinciei Kosovo, scandând “Kosovo e inima Serbiei!” şi fluturând inclusiv drapele ale României şi Spaniei, state membre UE care au declarat că nu recunosc independenţa unilaterală declarată de autorităţile din provincia Kosovo.
Sute de mii de oameni, potrivit unor surse chiar un milion, au ieşit ieri după-amiază în centrul capitalei sârbe, Belgrad, în Piaţa Mare, pentru a participa la un megaprotest faţă de declararea unilaterală a independenţei provinciei Kosovo, scandând “Kosovo e inima Serbiei!” şi fluturând inclusiv drapele ale României şi Spaniei, state membre UE care au declarat că nu recunosc independenţa unilaterală declarată de autorităţile din provincia Kosovo. La manifestaţie a participat şi premierul sârb, Voislav Koştuniţa, care şi-a luat angajamentul că Serbia nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo. Marele absent a fost însă preşedintele sârb, Boris Tadici, care s-a aflat la Bucureşti.
VIOLENŢE. În ciuda apelului la calm al autorităţilor, la încheierea mitingului, zeci de manifestanţi violenţi, cel mai probabil huligani, au trecut la devastarea sediilor mai multor ambasade (Turcia, Belgia, Olanda, Croaţia), în special pe cel al SUA, unde protestatarii au reuşit să provoace şi un incendiu la parter şi la ultimul etaj în zona consulară şi să înlocuiască drapelul american cu cel sârb. Un cadavru carbonizat neidentificat a fost scos din Ambasada SUA din Belgrad, a anunţat postul de televiziune Pink, citat de AFP. Informaţia nu a fost confirmată de alte surse, până la ora închiderii ediţiei.
APEL LA CALM. În mai multe zone din oraş au fost sparte semafoare, chioşcuri, maşini, autobuze, magazine, restaurante, sedii de bănci, poliţia şi jandarmeria fiind nevoite să intervină în forţă cu gaze lacrimogene. Preşedintele Tadic le-a cerut manifestanţilor să înceteze cu actele de violenţă, pentru că, distrugând oraşul şi reprezentanţele diplomatice, Serbia se îndepărtează de Europa. La fel şi Kosovo de Serbia. Un apel similar a fost lansat şi de Ministerul sârb de Interne. Potrivit Serviciului de Ambulanţă, există deja peste 35 de răniţi, poliţişti şi civili. De asemenea, au fost operate şi mai multe arestări. SUA au cerut ajutorul Guvernului sârb pentru protejarea ambasadei lor şi au anunţat că vor solicita condamnarea atacului lansat asupra reprezentanţei diplomatice de Consiliul de Securitate al ONU. La rândul său, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, s-a declarat “şocat şi întristat” de violenţele care au urmat manifestaţiei de la Belgrad.