x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Gazprom măreşte capacitatea gazoductului South Stream

Gazprom măreşte capacitatea gazoductului South Stream

28 Ian 2009   •   00:00

Capacitatea conductei South Stream, care va transporta gaze naturale către Europa, va creşte cu 16 miliarde metri cubi anual, a anunţat  vice-preşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, citat de Agerpres.



Primele livrări prin intermediul conductei South Stream sunt programate să înceapă în 2013. Proiectul, prin care vor fi transportaţi anual 31 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Asia centrală şi Rusia către statele balcanice şi alte ţări europene, implică Bulgaria, Serbia, Ungaria, Italia şi Grecia. "Nu intenţionăm doar să lansăm proiectul Nord Stream cu o capacitate de 55 miliarde metri cubi şi South Stream cu o capacitate de 31 miliarde metri cubi, dar, de asemenea, vom creşte capacitatea de tranzit a South Stream cu încă 16 miliarde de metri cubi", a declarat Alexander Medvedev, într-un interviu acordat postului TV "Russia Today".

Conducta Nord Stream, care va transporta gaze naturale din Siberia către Europa, pe sub Marea Baltică, este construit de un consorţiu alcătuit din Gazprom, firmele germane E.ON şi BASF şi compania olandeză Gasunie şi are un cost estimat la 12 miliarde de dolari. Oficialul rus a explicat că decizia este justificată economic: "Cererea există şi este mult mai economic să ai o conductă de transport a gazelor naturale cu o capacitate de 47 miliarde metri cubi în locul uneia de 31 miliarde metri cubi". La începutul lunii ianuarie, premierul rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu are nimic împotriva participării României la proiectul South Stream şi este dispusă să-i livreze gaze direct, fără intermediari. "Noi nu avem nimic împotrivă ca România să participe la South Stream. Suntem de acord să trecem la relaţii directe (privind livrările de gaze) cu companiile de stat", a afirmat Putin. În 2007, Gazprom a livrat României o cantitate de 3,93 miliarde metri cubi de gaze naturale. Pentru aprovizionarea României Gazprom a semnat contracte pe termen lung cu Conef Energy şi WIEE.

×
Subiecte în articol: metri miliarde lumea cubi south stream south stream