x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Hipnoza tiganeasca

Hipnoza tiganeasca

24 Feb 2005   •   00:00

MISTERE
Metodele de convingere originale starnesc panica pe strazile Moscovei!

Aparitia sa atragea atentia: ochii caprui, parul negru strans in coada, costum elegant. Pe unul dintre degete, barbatul purta un inel mare si ieftin, de la care Olga nu isi putea lua privirea, in timp ce individul ii flutura mana, in mod repetat, prin fata ochilor. Acesta este unul dintre numeroasele cazuri in care a fost semnalata utilizarea hipnozei de catre tigani, pentru a intra in posesia unor sume de bani sau bunuri de valoare.
RADU POPA

Tigani hipnotizatori

Femeia isi amintea ca barbatul vorbea incoerent, spunand ca isi uitase portofelul in taxi, ca trebuia sa intalneasca o persoana la Aeroportul Seremetievo si nu isi amintea unde locuia. Olga i-a oferit necunoscutului 250 de dolari pe care ii avea in poseta, dar el i-a spus ca nu erau suficienti. Ulterior, femeia s-a indreptat, insotita de straniul personaj, spre casa ei, a deschis safe-ul si a mai numarat inca 500 de dolari. Barbatul a intrebat-o daca nu ii putea da mai mult: toti cei 7.000 de dolari pe care ii avea in poseta. Fara sa scoata un cuvant, Olga a golit continutul portofelului in mainile strainului. In timp ce se intorceau spre ascensor, femeia si-a dat seama ca omul era un hot si ca ar fi trebuit sa-i ceara banii inapoi, inainte ca barbatul sa dispara. Dar ea nu putea sa deschida gura. Femeia isi aminteste: "Nu puteam sa-mi desclestez maxilarele. Parca eram in transa". La scurt timp dupa ce necunoscutul a disparut, Olga a izbucnit in plans si a telefonat unei prietene, care a convins-o sa mearga la Politie. Ajungand si povestind oamenilor legii intamplarile prin care trecuse, ei au concluzionat: "Hipnoza tiganeasca!". In intreaga Moscova, castanele, globurile de cristal si blestemele sunt tot mai des folosite de tiganii care apartin lumii interlope. Anual, sute de victime se adreseaza Politiei, reclamand ca au fost deposedate de importante sume de bani sau obiecte pretioase, in urma unor intalniri cu persoane necunoscute care folosesc metode de convingere "originale": interlocutorii le fixeaza cu privirea, rostesc descantece si le ameninta cu proferarea unor blesteme la adresa celor dragi.

Traditie ingrijoratoare

Unii dintre cei mai redutabili detectivi moscoviti se ocupa, in special, de executii mafiote si de fraude financiare de miliarde de dolari. Ideea aparitiei hipnozei ca fenomen de strada li se pare, la prima vedere, cel putin hazlie. In Rusia, tot mai putini oameni cred in traditiile populare cu vampiri si vrajitoare, iar, in prezent, in utilizarea fortelor parapsihologice. Tarina Alexandra a devenit celebra, la inceputul secolului al XX-lea, sub influenta puterii hipnotice a celui poreclit "Calugarul Nebun", Grigori Iefimovici Rasputin. Ultimul lider sovietic, Leonid Brejnev, avea propriul medium. Personalul fostului presedinte Boris Eltin includea si un consultant in probleme de securitate, angajat pentru a-l apara pe seful statului de "influente exterioare de natura psiho-fizica", dupa ce o antena ciudata fusese descoperita in biroul sau personal. In 2001, presedintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care utilizarea undelor electromagnetice, ultrasunetelor sau "altor arme cu functionare psihotronica", in scopul producerii unui rau, deveneau ilegale. Ani de-a randul, celebrii jucatori de sah rusi au sustinut ca, in timpul unor partide, gandirea lor era afectata de hipnotizatori prezenti in sala, printre spectatori. Gary Kasparov a marturisit ca mediumul de origine azera Tofik Dadasev l-a ajutat sa intre in posesia titlului mondial in 1985, in meciul impotriva lui Anatoli Karpov. Acesta avea, la randul sau, propriul psiholog specializat in metode de hipnoza.

Cuvinte magice

Specialistii in domeniul delincventei sunt de parere ca, in cazul mentionat, a fost utilizat un procedeu de "programare neuro-linguala" ce implica folosirea unor "structuri lingvistice", capabile sa aduca o anumita persoana intr-o stare de semiconstienta, chiar si in situatii obisnuite. De obicei, victima isi revine, fara a-si putea aminti cum si-a pierdut banii. In astfel de cazuri, ea nu poate retine nimic, suferind un "lapsus total". In intervalul respectiv, o persoana necunoscuta se poate apropia, ii poate ordona sa faca anumite lucruri si, inainte ca victima sa realizeze ca a fost deposedata de bunuri si valori, misteriosul personaj dispare fara urma.

Paranormalul, in slujba legii

Anne Poole, o tanara din orasul american Durham, apeleaza la puteri paranormale, ale caror mecanisme nu le intelege pe deplin, pentru a ajuta Politia sa rezolve cazurile dificile. Anne a descoperit calitatile sale deosebite la varsta de 10 ani, iar in prezent Politia din intreaga tara apeleaza la "viziunile" sale pentru a gasi cadavre disparute si locurile comiterii unor crime sau sa realizeze "profilul psihologic" al unor criminali. (Radu Popa)

Fantoma "Doamnei Cenusii"

Un preot romano-catolic sustine ca a vazut fantoma unei femei din secolul al XVII-lea care si-a facut aparitia de doua ori in camera sa, in timp ce se afla la Hotelul Old Bell din oraselul britanic Malmesburry. Fantomatica aparitie, cunoscuta printre localnici drept "Doamna Cenusie", a "intrat" in camera preotului in ziua de 25 iulie 2004. (Radu Popa)
×