x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Între manie şi obsesie

Între manie şi obsesie

de Raluca Grintescu    |    25 Apr 2008   •   00:00

Oglindă a persona­lităţii noastre, micile noastre manii ne par aproa­pe întotdeauna perfect normale; din con­tră, ale altora au darul  să ne deranjeze. Motiv de enervare pentru anturaj, ma­niile sînt o sursă ine­puiza­bilă de conflicte în societate. Atributul de “ma­niac” se asociază unei persoane cu o ati­tu­dine sau un comportament care deranjează, fiind consi­derat bizar.

Ritualuri obsesive, hachiţe, fixaţii sînt stări pe care le putem sau nu controla, ceea ce ne face să suspectăm faptul că oricît de bogat sau frumos ai fi, există mari şanse să te regăseşti în categoria persoa­nelor cu “tulburări obsesiv-compulsive”. Chiar şi la Hollywood, multe dintre vedete au recu­noscut că suferă de această boa­lă, ba chiar au vorbit des­chis despre ea.


LA LINIE! Cameron Diaz se fereşte cît se poate de clanţele de la uşi sau orice lucru purtător de microbi. Iar acest lucru este recunoscut şi de prietenii săi. “Se spală pe mîini de zeci de ori pe zi, chiar dacă este la ea acasă.” Ca şi “Îngerul lui Charlie”, Alec Baldwin îşi ţine cu greu în frîu obsesia pentru curăţenie. “Mărturisesc că am o tulburare accentuată. La mine acasă sălăş­luieşte ordinea perfectă. De cîte ori intru pe uşă mă gîndesc dacă un anumit lucru este la locul lui sau a fost mutat. Înainte să plec, dau o raită prin casă să văd dacă totul e aşa cum trebuie.” Nu se ştie ce-ar face Natalie Appleton dacă ar fi nevoită să intre într-o toaletă publică (cînd “situaţia” devine incontrolabilă) întrucît actriţa le detestă. Şi nici n-ar ceda în faţa aromelor de zmeură sau alte fructe care învăluie wc-urile.


IDEI FIXE. Actriţa britanică Jane Horrocks a dezvăluit faptul că deseori a avut perioade obsesive. “Prima mea preocupare chinui­toare a fost înghiţitul. De cîte ori îngurgitam ceva mestecam foarte încet şi ritmat. Apoi, aveam ceva cu clipitul. Erau zile cînd clipeam de zor şi număram de cîte ori clipeam pe zi. Mi-a trecut după ce am născut pentru că un copil te face să uiţi de orice obsesie ai avea.” Pentru a intra cît mai bine în rolul din pelicula “Avia­torul”, Leonardo DiCaprio s-a întors în zilele copilăriei şi a retrăit, preţ de cîteva luni, momentul în care sărea şi evita spărturile din pavele, moment care s-a prelungit şi pe platourile de filmare. Cui i-e frică de “bau bau”? Nicidecum lui Jennifer Love Hewitt. Actriţei nu-i e frică de întuneric, în schimb nu poate să doarmă dacă uşile de la dulapuri sau de la baie sînt deschise. Nu e de mirare, din moment ce şi mama ei are o obsesie: numără scările!

 

Simetrie “perfectă”

Sven Goran Ericsson nu este singurul membru al echipei englezeşti preocupat de formaţii şi organizare. Fostul căpitan al Real Madridului, în prezent jucător al echipei americane de fotbal LA Galaxy, are obsesia simetriei, atît pe terenul de joc, cît şi acasă, în inti­mitate. Soţia sa, Victoria, a mărturisit că aproape zilnic este nevoită, atunci cînd nu o face el, să-i aranjeze tricou­rile şi hainele după culori. Şi nu nu­mai! În casă, totul este în perfect echilibru. “De pildă, avem trei fri­gi­dere. Unul este cu mîncare, al doilea este ghiftuit cu salate şi cel din urmă cu băuturi. Dacă vede trei doze de Coca-Cola dietetice de acelaşi fel, una o aruncă fără să stea pe gînduri. Trebuie să rămînă întodeauna pe­rechi”, admite, cu oarece apăsare, Victoria.

 

STINGEREA! Marele cineast Woody Allen este”mîncat” de două mari obse­sii: moar­tea şi mîn­­carea. Cu toa­te astea, glumeş­te pe seama lor. “Nu este vorba că îmi e frică de moar­te, ci nu vreau să fiu acolo cînd se va întîm­pla!” Cît despre mîncare, în timp ce lucra la producţia “What’s New Pussycat?”, a savura zilnic, timp de şase luni, “supa zilei”.

 

PERFECŢIUNEA, BAT-O VINA! Cea mai frumoasă femeie de pe pla­netă, titlu ce i-a revenit de două ori pînă acum, Jessica Alba recunoaşte că are mania perfecţiunii încă din copilărie. “Muncesc de trei ori mai mult pentru orice lucru care mă pasionează şi chiar renunţ la altele cînd am un scop precis. Asta s-a văzut şi în filmele în care am jucat. Probabil că această hachiţă m-a ajutat să devin ceea ce sînt. Iar ca mine sînt mulţi actori!”

×
Subiecte în articol: magazin