x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Incident aviatic pe "Henri Coanda"

Incident aviatic pe "Henri Coanda"

28 Dec 2007   •   00:00

O aeronavă Boeing 737 a companiei Tarom care se pregătea să decoleze de pe Aeroportul Otopeni spre Sharm El Sheikh a lovit o maşină aflată pe pistă. ● VIDEO

O aeronavă Boeing 737 a companiei Tarom care se pregătea să decoleze de pe Aeroportul Otopeni spre Sharm El Sheikh a lovit o maşină aflată pe pistă.
Incidentul a avut loc in jurul orei 11.30, in momentul in care avionul se pregătea să decoleze. Avionul primise acordul de decolare, insă vizibilitatea era redusă.

In avion se aflau 117 pasageri şi şase membri ai echipajului, a precizat compania Tarom intr-un comunicat. Aeronava de tipul Boeing 737-300 a intrat in plin intr-un utilaj de intreţinere aflat pe pista de decolare, nici pasagerii şi nici membrii echipajului nefiind răniţi.

Purtătorul de cuvănt al Aeroportului Otopeni, Valentin Iordache, a calificat incidentul drept grav, precizănd că aeronava a fost grav avariată. Iordache a precizat că autoutilitara aparţine unei firmei private care se ocupă de balizajul aeroportului. In momentul incidentului, lăngă autoutilitară se aflau două persoane, nici acestea nefiind rănite.

In urma incidentului, cei 117 de pasageri au fost evacuaţi printr-o procedură specială. Pentru că aeronava a fost avariată, zborul a fost temporar suspendat, iar pasagerii au fost aduşi in terminalul Aeroportul Otopeni. Bagajele pasagerilor au fost imprăştiate pe cămp, in zona in care s-a produs incidentul.

Comandanul aeronavei a declarat intr-o conferinţă de presă, că a văzut maşina de pe pistă cănd avionul se afla la 100 de metri de vehicul, dar era deja tărziu şi a apreciat că şi-a făcut datoria atăt căt a putut, etic şi profesional.

Nicolae Dinescu, care este comandant pe Boeing de 22 de ani, a afirmat că a urmat procedurale legale. El a spus că după aprobarea de intrare pe pistă a avut şi aprobarea de decolare. Ulterior, in procedura de decolare, după aproximativ 400 - 500 de metri, a apărut obstacolul, care nu a putut fi evitat.

Comandantul a mai spus că a văzut că pe pistă este o maşină cănd se afla la aproximativ 100 de metri. Maşina de pe pistă nu avea girofaruri, era nesemnalizată, iar doi oameni aflaţi lăngă aceasta au fugit.

El a precizat că a fost nevoit să scoată avionul de pe pistă, iar după oprirea aeronavei, pasagerii au fost evacuaţi.

O comisie formată din şase specialişti analizează imprejurările in care a avut loc incidentul de pe Aeroportul Otopeni in care o aeronavă a companiei Tarom a fost grav avariată după ce a lovit o maşină aflată pe pistă, a declarat, duminică, Florea Geică, directorul Autorităţii Aeronautice Civile.

Directorul general al Autorităţii Aeronautice Civile Romăne a declarat că această comisie, formată din specialişti de la Direcţia de zbor, Direcţia de la navigabilitate, Direcţia aeroporturi şi Direcţia supraveghere servicii navigaţie aeriană, se află deja la locul incidentului şi analizează cauzele care au dus la producerea incidentului.

Florea Geică mai spus că in comisie au fost numiţi cei mai buni specialişti ai Autorităţii Aeronautice Civile, care cunosc foarte bine acest tip de avion, căt şi ingineri foarte bine pregătiţi in domeniu, dar şi reprezentanţi din partea Ministerului Transporturilor.

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a dec,larat că a dispus inceperea unei anchete cu privire la incidentul de pe Aeroportul Otopeni.

"Deja am dispus infiinţarea comisiei de anchetă, care s-a deplasat acolo pentru a elibera pista. I-am spus directorului general să furnizeze pasagerilor toate serviciile şi să pună la dispoziţia acestora o altă aeronavă care să plece cu o intărziere căt mai mică. I-am mai spus directorului general Ţară să ia toate măsurile pentru a elibera pista, astfel incăt să se reia traficul in condiţii normale. La ora actuală sunt informat din 15 in 15 minute despre situaţia anchetei. In baza rezultatelor anchetei, vom lua măsurile care se impun", a declarat ministrul Transporturilor.

Totodată, s-a constituit o celulă de criză la nivel companiei Tarom, al Aeroportului Henri Coandă, şi la nivelul direcţiilor specializate ale Ministerului Transporturilor, care vor cerceta in amănunt acest accident.

  • Mediafax



×
Subiecte în articol: magazin pistă pist