x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Interogatoriul lui Saddam intr-o carte

Interogatoriul lui Saddam intr-o carte

de Jurnalul National    |    15 Noi 2007   •   00:00

● Urcatul scărilor, cheia luptei impotriva obezităţii ● George W. Bush, in fruntea topului celor mai "reci" vedete din SUA ● Sărbătoarea vinului Beaujolais ● Himalaya funcţionează ca o uriaşă pompă de CO2 in atmosferă ● O supernovă gigantică a explodat de mai multe ori ● Americanii mai buni la matematică decăt europeni, dar mai slabi decăt asiaticii ● Arestat pentru furtul unor bunuri care nu există ● Bărbat condamnat pentru uciderea unei prezentatoare, rejudecatÂ



George Piro, agentul FBI, care l-a interogat pe Saddam Hussein după capturarea sa in decembrie 2003, povesteşte intr-o carte scrisă de un ziarist american despre maniile fostului dictator, despre obsesia sa pentru curăţenie şi gustul pentru whisky, relatează joi AFP.

In cartea "Terrorist Watch: inside the desperate race to stop the next attack", semnată de Ronald Kessler. Saddam era obsedat de igienă, iar agentul i-a făcut rost de şerveţele pentru bebeluşi, pentru a-şi şterge măinile, alimentele şi fructele ce-i erau oferite drept hrană. "Ne-am aşezat, am fumat două trabuce cubaneze, au băut cafea şi am pălăvrăgit... Ne-am spus la revedere şi el a inceput să plăngă", a povestit agentul FBI. Anterior, dictatorul irakian recunoscuse că, la sfărşitul anilor ’80, a ordonat atacarea comunităţii kurde, provocănd moartea a peste 180.000 de persoane, dintre care 5.000 au fost gazate la Halabja, in 1988. "Saddam a spus că a fost o decizie pe care a fost nevoit să o ia, insă nu a dorit să discute despre acest lucru", a continuat George Piro.

In volumul lui Ronald Kessler se mai spune că fostul dictator, deşi rostea o rugăciune musulmană de cinci ori pe zi, aprecia vinul, whisky-ul şi trabucele cubaneze. Saddam a mărturisit că ii admira pe foştii preşedinţi americani Ronald Reagan şi Bill Clinton, dar că ii ura pe Bush-i, tatăl şi fiul. Conform lui George Piro, Saddam considera că a "comis o eroare tactică" faţă de fostul şef al Casei Albe George Bush, dar şi faţă de actualul preşedinte George W. Bush: a subestimat forţa armatei americane, in timpul războiului din Golf, 1991, şi nu a crezut intr-o nouă intervenţie americană in Irak, cea din martie 2003.


×
Subiecte în articol: magazin saddam