x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Irak / Imad ucigaşul a evadat din închisoare

Irak / Imad ucigaşul a evadat din închisoare

de Ovidiu Ciutescu    |    27 Dec 2008   •   00:00

Un sângeros şef al reţelei teroriste Al-Qaida în Irak a evadat vineri împreună cu doi complici dintr-un post de poliţie din Ramadi /la 100 km vest de Bagdad/, după un schimb de focuri în care şi-au pierdut viaţa 13 persoane, informează AFP, citat de Agerpres.



Imad Ahmad Farhan, care şi-a câştigat o tristă celebritate sub numele de “Imad ucigaşul” şi care a recunoscut cel puţin 100 de omoruri /potrivit poliţiei/, a evadat împreună cu alţi doi “emiri”, şefi locali ai filialei irakiene a Al-Qaida, aparent după o operaţiune bine pregătită, potrivit generalului Tarek al-Dulaimi, şeful poliţiei provinciei Al-Anbar

În cursul schimburilor de focuri din timpul evadării, şase poliţişti au fost ucişi şi alţi patru - răniţi. Pe de altă parte, şapte deţinuţi aparţinând Al-Qaida au fost de asemenea omorâţi, altul a fost capturat din nou după ce scăpase, iar cei trei menţionaţi anterior au reuşit să evadeze. Printre poliţiştii ucişi figurează un colonel, un căpitan şi un locotenent.  În Ramadi, capitala provinciei Al-Anbar, au fost instituite restricţii de circulaţie, iar poliţiştii irakieni patrulează pe străzile pustii şi fac percheziţii, încercând să dea de urma evadaţilor.

Potrivit reconstituirii faptelor, vineri - în jurul orei 2 dimineaţa - un deţinut a simulat dureri. Un căpitan de poliţie a intrat în celulă şi a fost ucis. În celulă se aflau 40 de deţinuţi, între care 13 membri ai Al-Qaida. 11 jihadişti au ieşit şi s-au îndreptat spre biroul şefului postului de poliţie, colonelul Abdel Ghani al-Dulaimi, pe care l-au omorât. Apoi au doborât în curte un locotenent şi s-au îndreptat spre armurărie. Ajunşi acolo, schimbul de focuri s-a înteţit. Dar profitând de confuzie, patru membri al Al-Qaida au reuşit să iasă pe poarta principală. Unul dintre ei a fost rănit şi în final capturat. Nici poliţia şi nici Ministerul de Interne nu au precizat când au fost arestaţi aceşti membri al Al-Qaida şi nici capetele de acuzare reţinute împotriva lor.

Provicnia Al-Anbar este un vechi fief al insurecţiei sunite antiamericane. Violenţa a început să se diminueze când şefii triburilor locale, sătui de atentatele Al-Qaida şi încurajaţi financiar de americani, s-au revoltat în septembrie 2006 împotriva jihadiştilor. Ei au format grupurile Sahwas (”Renăscuţi”, în arabă) şi i-au combătut pe emulii lui Osama ben Laden. După un an, Al-Anbar a devenit una dintre cele mai liniştite provincii din Irak. Majoritatea membrilor Sahwas s-au încadrat ulterior în poliţie. În total, forţele irakiene de securitate în provincie au un efectiv de 36.000 de oameni, dintre care 28.000 sunt poliţişti. Trupele americane au predat controlul provinciei Al-Anbar forţelor irakiene de securitate în 1 septembrie. Dar violenţele - deşi mai rare - au continuat, insurgenţii preferând atentatele cu maşini-capcană şi atentatele cu bombe artizanale.

×
Subiecte în articol: lumea